Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Όπως είναι γνωστό, ο άνθρωπος διαφέρει από όλα τα άλλα όντα της φύσεως. Γι’ αυτό η εμφάνισή του στη Γη αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που δεν είναι μόνον επιστημονικό, αλλά πρωτίστως είναι φιλοσοφικό και θεολογικό. Όταν το πρόβλημα εξεταστεί συγχρόνως και από τις τρεις αυτές πλευρές, τότε μπορεί να βρεθεί μια τεκμηριωμένη απάντηση.
Η Επιστήμη ασχολείται μόνον με την υλική εξέλιξη του ανθρώπου, από την πρωτόγονη εποχή μέχρι σήμερα. Όμως ο άνθρωπος αποτελείται και από τα στοιχεία της ψυχής και του πνεύματος, τα οποία υπάγονται στον κλάδο της Θεολογίας. Τέλος η Φιλοσοφία ασχολείται με τον σκοπό της ύπαρξης του ανθρώπου στη Γη, δηλ. με το πραγματικό νόημα της ζωής του. Έτσι, οι τρεις αυτοί κλάδοι συμπληρώνουν από την πλευρά τους την εξέταση του προβλήματος «άνθρωπος» και μπορούν να μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Όταν η προσέγγισή τους γίνει με γνώμονα την αλήθεια και την καθαρή λογική, τότε οι απόψεις τους θα συνταυτιστούν.
Τα δεδομένα της Επιστήμης είναι αρκετά γνωστά σε όλους. Τα δεδομένα της Φιλοσοφίας είναι περισσότερο συγκεχυμένα, εφόσον υπάρχουν πολλά φιλοσοφικά συστήματα, τα οποία αντιτίθενται το ένα προς το άλλο, διότι ως επί το πλείστον στερούνται καθαρής λογικής. Απομένουν λοιπόν τα δεδομένα της Θεολογίας, τα οποία είναι κάπως δυσνόητα ή παρερμηνευμένα. Εάν όμως εξεταστούν με βάση την αλήθεια και την καθαρή λογική, τότε θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους νοήματα.
Σύμφωνα με τις Γραφές, λοιπόν, ο Θεός δημιούργησε δύο ανθρώπινα όντα, τον Αδάμ και την Εύα, και τα τοποθέτησε να εργάζονται στον Παράδεισο. Επειδή παρέβησαν κάποια εντολή του, εξορίστηκαν από την ευδαιμονία του Παραδείσου και καταδικάστηκαν να διάγουν εργαζόμενοι σκληρά για να κερδίσουν τα απαραίτητα αγαθά για τη ζωή τους.
Αυτή η Βιβλική διήγηση είναι μεν διατυπωμένη με απλότητα, αλλά εμπεριέχει ένα ουσιαστικό βάθος. Η απλότητα ήταν απαραίτητα για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, οι οποίοι δεν διέθεταν μεγάλη πνευματική ανάπτυξη. Σήμερα όμως μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τα βαθύτερα νοήματα, πίσω από την επιφανειακή απλότητα.
Λέγοντας η Γραφή, ότι ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα, σημαίνει ότι δημιούργησε τις ανθρώπινες ψυχές ως οντότητες, μετά την δημιουργία όλων των άλλων όντων. Οι ψυχές αυτές είναι άπειρες. Η ουσία τους είναι θεϊκή, διότι αποτελούν κύτταρα της θείας ουσίας.
Οι ψυχές αυτές αρχικά είχαν ενιαία μορφή. Στη συνέχεια όμως η κάθε ψυχή διαχωρίστηκε σε δύο τμήματα, τα οποία προσδιορίζονται με τα γράμματα Α και Β. Άρα, μεταξύ αυτών υπάρχει αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία, ώστε το πλήθος των ψυχών Α να είναι ίσο με το πλήθος των ψυχών Β. Η αρχική ενιαία μορφή των ανθρώπινων όντων υπάρχει και στο φιλοσοφικό σύστημα του Πλάτωνος, με το όνομα «ανδρόγυνος» (Συμπόσιον 189 Ε).
Μετά την διαίρεση των ψυχών στα τμήματα Α και Β, τους δόθηκε από τον Θεό και το πνεύμα, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν με τις ίδιες δυνάμεις τους. Η ψυχή, ως τέλεια καθαρή ενέργεια, δεν μπορούσε να παρουσιάσει οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ με το πνεύμα τα όντα απέκτησαν την λογική και την κρίση, για να κατευθύνονται και να ενεργούν ελεύθερα, ανάλογα με τις προσωπικές αποφάσεις τους. Δηλαδή, το πνεύμα προσέδωσε στις ψυχές την ατομικότητα.
Ο Παράδεισος, στον οποίο τοποθετήθηκαν τα όντα αυτά, δεν μπορεί να είναι υλικός, διότι η φύση τους ήταν άυλη. Άρα, ο Παράδεισος ήταν ένας Ουράνιος χώρος. Ο δε Αδάμ και η Εύα, δεν ήσαν δύο μόνον οντότητες. Τα ονόματα αυτά σημαίνουν το σύνολο των οντοτήτων Α και Β που δημιουργήθηκαν.
Στον Ουράνιο Παράδεισο έπρεπε να εργάζονται συνεχώς, ώστε να προοδεύουν ψυχικά και πνευματικά. Οι περισσότερες οντότητες όμως παραμελούσαν τα καθήκοντά τους, με την ικανοποίηση της μακαριότητος, οπότε επικρατούσε στασιμότητα και πνευματική αδράνεια. Επακολούθησε, λοιπόν, σύμφωνα με την Γραφή, η εξορία των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ουρανό ενσαρκώθηκαν μέσα σε υλικά σώματα ως οντότητες της Γης, για να δραστηριοποιηθεί το πνεύμα τους μέσα στις αντιθέσεις της υλικής ζωής.
Έτσι έλαβε χώρα η εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων στην Γη. Θα συνεχίσουμε στο επόμενο κείμενο.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.divinelight.org.gr