Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Τα μεταφυσικά προβλήματα απασχολούν σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό παρουσιάζεται αυτή η σειρά των κειμένων, μέσα από τα οποία θα δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο, απαντήσεις σε όλα τα μεταφυσικά θέματα και ερωτήματα. η Μεταφυσική. Είναι η άλλη πλευρά της φυσικής πραγματικότητας. Όπως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι υπάρχουν και δύο υποστάσεις όλων των πραγμάτων, η φυσική και η μεταφυσική.
Ο Αριστοτέλης είπε, ότι υπάρχουν λαοί που ζουν χωρίς νόμους, χωρίς αρχηγούς, χωρίς τείχη στις πόλεις τους, αλλά δεν υπάρχουν λαοί χωρίς θρησκεία. Άρα, η θρησκεία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, διότι ανταποκρίνεται στη βαθύτερη πίστη του ανθρώπου στην ύπαρξη των αοράτων πνευματικών δυνάμεων.
Οι άνθρωποι άρχισαν να συναισθάνονται την ύπαρξη των δυνάμεων αυτών από την πρωτόγονη εποχή και διαμόρφωσαν ανάλογες πεποιθήσεις, οι οποίες δεν είχαν τον χαρακτήρα της θρησκείας, αλλά περισσότερο των σχέσεων με τις αόρατες δυνάμεις της φύσης. Αντελήφθησαν, δηλαδή, ότι αυτές οι δυνάμεις μπορούσαν να επιδρούν στα ανθρώπινα πράγματα και να ανταποκρίνονται στις παρακλήσεις και στις επιθυμίες τους. Γι’ αυτό διαρρύθμισαν τις τελετές και τις προσευχές τους, ώστε να προσελκύουν προς όφελός τους τις επιδράσεις και επενέργειες αυτών των δυνάμεων.
Αργότερα εμφανίστηκαν και οι μεγάλοι Διδάσκαλοι και καθοδηγητές των ανθρώπων, οι οποίοι με τις θεϊκές εμπνεύσεις τους παρέδωσαν στην ανθρωπότητα την ηθική διδασκαλία, χωρίς να αποσκοπούν στην ίδρυση θρησκείας. Τέτοιοι ήσαν ο Κρίσνα, ο Βούδας, ο Κομφούκιος και αρκετοί άλλοι. Κορυφαίος όλων όμως ήταν ο Ιησούς Χριστός, του οποίου η Διδασκαλία κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των πνευματικά ανεπτυγμένων ανθρώπων.
Με την πάροδο του χρόνου, όλες αυτές οι διδασκαλίες και οι πρακτικές συνήθειες διαμορφώθηκαν σε θρησκείες. Μέσα σ’ αυτές κάποια άτομα ανέλαβαν την διαχείριση αυτών των πρακτικών, τα οποία απετέλεσαν το ιερατείο κάθε θρησκείας.
Έτσι στην εποχή μας υπάρχουν πολλές θρησκείες, οι οποίες ανταποκρίνονται στο πνευματικό επίπεδο και κυρίως στην ψυχοσύνθεση του κάθε λαού. Υπάρχουν δε και πολλές παραλλαγές σε κάθε θρησκεία, με δογματικές διαφορές οι οποίες πηγάζουν από τις διαφορετικές ερμηνείες της κάθε διδασκαλίας.
Όλα αυτά βεβαίως είναι γνωστά. Όμως με το σημερινό θέμα μας εκφράζουμε κατ’ αρχάς την άποψη, ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ισορροπημένος πνευματικά, εάν δεν έχει κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Διότι το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους. Εάν, λοιπόν, κάποιος δεν πιστεύει στις θείες δυνάμεις, τότε το πνεύμα του έρχεται σε αντίφαση με τον εσωτερικό του κόσμο. Η δυσαρμονία αυτή του δημιουργεί δυσάρεστες ψυχολογικές καταστάσεις, τις οποίες ο ίδιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, διότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική αιτία τους.
Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τη θρησκεία της προτίμησής του, χωρίς να κατηγορεί οποιονδήποτε άλλον, ο οποίος έχει διαφορετικό θρήσκευμα από το δικό του. Εάν δε προβληματίζεται ποια θρησκευτική κατεύθυνση να ακολουθήσει, μπορεί να επιλέξει εκείνην μέσα στην οποία αισθάνεται μια εσωτερική ανάταση και μια ψυχική προσέγγιση προς τις θείες δυνάμεις. Αυτό το θρήσκευμα ταιριάζει καλλίτερα στην ατομική του ψυχοσύνθεση, διότι η θρησκεία δεν είναι ζήτημα λογικής, αλλά μεταφυσικής αντίληψης.
Ο κοινός τόπος όλων των θρησκειών είναι η ηθική διδασκαλία. Αυτή είναι ταυτόσημη στην ουσία της, σε όλες τις θρησκείες, αλλά διαφέρει ο τρόπος που διατυπώνεται σε κάθε μία από αυτές, ώστε να προσαρμόζεται στο πνευματικό επίπεδο και τη νοοτροπία του κάθε λαού.
Η πραγματική πίστη εκδηλώνεται με την έμπρακτη εφαρμογή της ηθικής διδασκαλίας. Υπάρχουν όμως και δύο ακραίες αποκλίσεις. Πρώτον, οι άνθρωποι που λένε τυπικά ότι πιστεύουν, χωρίς να έχουν επίγνωση των θείων δυνάμεων και χωρίς να εφαρμόζουν στην πράξη τα ηθικά διδάγματα. Και δεύτερον, οι άνθρωποι που εγκληματούν με φανατισμό σε βάρος των άλλων, έχοντας την εντύπωση ότι έτσι ενεργούν σύμφωνα με τις επιταγές της θρησκείας τους.
Επίσης υπάρχουν και οι δυνάμεις του Κακού, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ανάγκη του θρησκευτικού συναισθήματος και καθοδηγούν παραπλανητικά μερικούς ανθρώπους, είτε σε καταστροφικές λατρείες, είτε σε αφύσικες συμπεριφορές σε βάρος τους, που φθάνουν μερικές φορές μέχρι την αυτοκτονία.
Όλες αυτές οι αρνητικές καταστάσεις πρέπει να αποφεύγονται, ώστε όλοι οι άνθρωποι να συμπεριφέρονται σωστά και να αντιληφθούν την πραγματική σημασία του θρησκευτικού συναισθήματος.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος