Μεταφυσικές Αναζητήσεις

Τα με­τα­φυ­σι­κά προ­βλή­μα­τα α­πα­σχο­λούν σχε­δόν ό­λους τους αν­θρώ­πους. Γι’ αυ­τό πα­ρου­σι­ά­ζε­ται αυ­τή η σει­ρά των κει­μέ­νων, μέ­σα α­πό τα ο­ποί­α θα δο­θούν με α­πλό και κα­τα­νο­η­τό τρό­πο, α­παν­τή­σεις σε ό­λα τα με­τα­φυ­σι­κά θέ­μα­τα και ε­ρω­τή­μα­τα. η Με­τα­φυ­σι­κή. Εί­ναι η άλ­λη πλευ­ρά της φυ­σι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Ό­πως έ­να νό­μι­σμα έ­χει δύ­ο ό­ψεις, έ­τσι υ­πάρ­χουν και δύ­ο υ­πο­στά­σεις ό­λων των πραγ­μά­των, η φυ­σι­κή και η με­τα­φυ­σι­κή.

55

audio

      Στο σημερινό κείμενο θα αναπτύξουμε με συντομία 4 βασικούς κανόνες της ζωής μας, οι οποίοι είναι απλοί, αλλά έχουν και μια μεταφυσική διάσταση, την οποία μπορεί να διαισθανθεί όποιος τους εφαρμόσει συνολικά.

 

1) Η σωστή διαχείριση του χρόνου

      Ο χρόνος της γήινης ζωής μας είναι ορισμένος, διότι κάποτε φθάνει στο τέλος του. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σπαταλάται άσκοπα. Για όλα τα θέματα υπάρχει ο κατάλληλος καιρός, όταν η διαχείριση του χρόνου γίνεται με σύνεση και ευθυκρισία.

      Ο χρόνος είναι ο καθρέφτης του παρελθόντος, για να μας προειδοποιεί για το μέλλον, ώστε να ενεργούμε σωστά και αποδοτικά στο παρόν. Έτσι αποφεύγουμε κάθε ενδεχόμενη κακή αντίληψη στη ζωή μας.

      Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «χρόνου φείδου», δηλαδή να κάνεις οικονομία στον χρόνο σου. Το απόφθεγμα αυτό περικλείει όλη τη φιλοσοφία για την διαχείριση του χρόνου.

 

2) Η κατανόηση των σφαλμάτων μας

      Αυτή συνίσταται στην επίγνωση, ότι όλες οι δοκιμασίες και τα βάσανα που υφίσταται ο άνθρωπος, οφείλονται σε κάποια λάθη ή σφάλματα του παρελθόντος. Συνεπώς ο καθένας οφείλει να αναγνωρίζει τα σφάλματά του, με την ενδόμυχη αποφασιστικότητα ότι δεν θα τα επαναλάβει.

      Το σημείο αυτό, βέβαια, δεν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Το δύσκολο είναι να κατανοήσει, ότι όλα όσα υφίσταται, αποσκοπούν στη βελτίωση κάποιων πλευρών της προσωπικότητός του, δηλαδή ότι συμβαίνουν για το καλό του. Διότι όπως έλεγαν οι αρχαίοι «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

      Εν τούτοις μερικοί έχουν τη συνήθεια να μεμψιμοιρούν συνεχώς και να κατηγορούν όλους τους άλλους, ακόμη και τον Θεό, αντί να φροντίζουν να αντιμετωπίζουν σωστά όσα τους συμβαίνουν.

      Στο θέμα αυτό συνδυάζεται ο επόμενος κανόνας.

 

3) Η αισιοδοξία και η ελπίδα

      Η αισιοδοξία συνίσταται στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων μας με θάρρος και ψυχικό σθένος. Η απαισιοδοξία όχι μόνο δεν βοηθάει στην επίλυσή τους, αλλά επιδεινώνει την όλη κατάσταση, με την αυθυποβολή του πνεύματος προς την απογοήτευση και την αδράνεια.

      Σε έναν ασθενή, η αισιοδοξία είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του. Τονώνει το ηθικό και ενισχύει την επίδραση της ψυχικής ενέργειας (αλλά και των φαρμάκων) επάνω στις λειτουργίες του σώματος.

      Με την αισιοδοξία συνδέεται και η ελπίδα, η οποία έχει τη δύναμη να έλκει αυτό που επιθυμούμε. Και η σταθερότητα επάνω στην ελπίδα, επισπεύδει την πραγματοποίησή του. Αντίθετα, η αμφιταλάντευση διασπά την έλξη, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του αναμενομένου.

 

4) Η πίστη στις θείες δυνάμεις

      Η πίστη αυτή δεν είναι αφηρημένη, αλλά πραγματική, διότι συνίσταται στην επίγνωση ότι οι θείες δυνάμεις ελέγχουν τα πάντα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τον αγωνιζόμενο άνθρωπο. Το πρόσκομμα σ’  αυτή την προσπάθειά τους είναι το ελεύθερο και ανυπότακτο πνεύμα του ανθρώπου, το οποίο δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο. Έτσι του εμφανίζονται εκ του μηδενός διάφοροι πόνοι, ασθένειες, δυσχέρειες, στενοχώριες , αντιξοότητες κ.λπ.

      Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπου κάποιοι υφίστανται μεγάλα δεινά, από φυσικές καταστροφές ή από τις παρανομίες άλλων ανθρώπων, χωρίς να φταίνε σε τίποτε. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

      Η πίστη οδηγεί τον άνθρωπο στο να εκπληρώνει τα καθήκοντά του έναντι του Θεού και των συνανθρώπων του, οπότε αφαιρούνται οι ενοχλητικές σκέψεις από το πνεύμα του και γεμίζει από αισιοδοξία, ώστε να χαίρεται και να αγάλλεται από κάτι το ανεξήγητο.

 

      Αυτοί οι 4 βασικοί κανόνες συμπλέκονται σε μια ενιαία εικόνα, η οποία πιστεύουμε ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατανόηση της ζωής και της σωστής αντιμετώπισης των προβλημάτων της.

      Ευχαριστώ.

 

Βιβλιογραφία:

Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος  

www.dmakrygiannis.gr  

www.divinelight.org.gr