Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Τα μεταφυσικά προβλήματα απασχολούν σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό παρουσιάζεται αυτή η σειρά των κειμένων, μέσα από τα οποία θα δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο, απαντήσεις σε όλα τα μεταφυσικά θέματα και ερωτήματα. η Μεταφυσική. Είναι η άλλη πλευρά της φυσικής πραγματικότητας. Όπως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι υπάρχουν και δύο υποστάσεις όλων των πραγμάτων, η φυσική και η μεταφυσική.
Ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης ήταν ο πρώτος Αθηναίος που πίστεψε στον Χριστιανισμό, μετά το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο. Αφοσιώθηκε ολόψυχα στη διάδοση της νέας θρησκείας, στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, και τελικά παρέμεινε στην τότε πολίχνη των Παρισίων, όπου και μαρτύρησε κατά το έτος 96, σε ηλικία 88 ετών περίπου.
Σε ένα Συναξάριο αναφέρεται, ότι ο Διονύσιος διάνυσε δρόμον διπλάσιον από τον Απόστολο Παύλο. Βέβαια, τα Συναξάρια δεν θεωρούνται και πολύ αξιόπιστα ιστορικά κείμενα, αλλά εκείνοι που τα συνέταξαν, ασφαλώς είχαν υπ’ όψη τους κάποια πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν καταγραφεί όλες οι ενέργειες του Διονύσιου στο μεγάλο ιεραποστολικό έργο του.
Εκτός από τις άοκνες προσπάθειες για τη διάδοση του Χριστιανισμού, ο Διονύσιος συνέγραψε και αρκετά θεολογικά συγγράμματα, τα οποία όμως δεν διεδίδοντο στον πολύ κόσμο, διότι είχαν πολύ υψηλό μυσταγωγικό περιεχόμενο, το οποίο δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό από τους απλούς πιστούς. Γι’ αυτό κυκλοφορούσαν μυστικά μόνο μεταξύ εκείνων που ήσαν πιο πολύ καταρτισμένοι στα θέματα της πίστεως.
Κατά τον 6ον αιώνα, από ένα τυχαίο γεγονός, έγιναν γνωστά στο κοινό τέσσερα από τα έργα αυτά, ήτοι τα:
1) «Περί Θείων Ονομάτων» – Αναφέρεται στα ονόματα και τις προσηγορίες που αποδίδονται στην Τριαδική Θεότητα.
2) «Περί Ουρανίας Ιεραρχίας» – Εξετάζει τις ιεραρχικές τάξεις των Ουράνιων οντοτήτων, από την Υπέρτατη Θεότητα μέχρι την τελευταία τάξη των αγγέλων.
3) «Περί Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας» – Εξετάζεται ο θεσμός των ιερατικών βαθμών στην Εκκλησία, καθώς και οι τελετές μερικών από τα μυστήρια.
4) «Περί Μυστικής Θεολογίας» – Σύντομο έργο, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον ο άνθρωπος να συλλάβει την πραγματική έννοια του Θεού.
Μέσα στα έργα αυτά αναφέρονται και οι τίτλοι μερικών άλλων, όπως «Θεολογικές Υποτυπώσεις», «Συμβολική Θεολογία», «Περί ψυχής», «Περί νοητών και αισθητών», κ.ά..
Από την εποχή που έγιναν γνωστά τα έργα αυτά, απετέλεσαν τις βάσεις του χριστιανικού μυστικισμού, τόσο στο Βυζάντιο όσο και στη Δύση, όπου διαδόθηκαν κατά τον 9ον αιώνα. Σε όλο αυτό το διάστημα ουδέποτε αμφισβητήθηκε η γνησιότητά τους, διότι όλοι τα μελετούσαν και τα εθαύμαζαν. Δεν είναι υπερβολή να ειπούμε ότι εθεωρούντο ως τα σημαντικότερα κείμενα της χριστιανικής γραμματείας, μετά την Αγία Γραφή.
Όμως, κατά τον Μεσαίωνα, στη Δύση άρχισαν να διατυπώνονται κάποιες αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους. Και κατά το τέλος του 19ου αιώνα επεκράτησε η άποψη ότι δεν ανήκουν στον Αθηναίο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, αλλά σε έναν άγνωστο συγγραφέα του Ε΄ αιώνα, ο οποίος ονομάστηκε «Ψευδο-Διονύσιος».
Το σημαντικότερο επιχείρημα για την άποψη αυτή, ήταν ότι εντοπίστηκαν μέσα στα κείμενα μερικά όμοια εδάφια και εκφράσεις με τα κείμενα του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου, ο οποίος έζησε κατά τον Ε΄ αιώνα. Θεωρήθηκε λοιπόν, ότι ο συγγραφέας των Αρεοπαγητικών έργων αντέγραψε τα εδάφια αυτά από τον Πρόκλο και επομένως είναι μεταγενέστερος από αυτόν.
Προσωπικά, εξετάσαμε λεπτομερώς αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή ότι ο Πρόκλος είναι εκείνος που έχει αντιγράψει τα εδάφια αυτά από τα έργα του Διονυσίου, τα οποία συνεπώς είναι απολύτως γνήσια.
Όλα τα συμπεράσματα της μελέτης μας, τα έχουμε εκθέσει στο βιβλίο μας «Η γνησιότητα των έργων του Διονυσίου Αρεοπαγίτη». Παρουσιάστηκαν δε στο ΣΤ΄ Θεολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στη Ναύπακτο στις 4 Οκτωβρίου 2020. (Η εισήγησή μας στο Συνέδριο υπάρχει στην ιστοσελίδα).
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ότι τα έργα αυτά γράφτηκαν κατά τον 1ον αιώνα, κατά την Αποστολική εποχή, και όχι τον 5ον αιώνα. Εάν μελετηθούν μέσα από τη νέα αυτή προοπτική, πιστεύουμε ότι θα αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για τα αρχικά στάδια του Χριστιανισμού.
Ευχαριστώ.
Βιβλιογραφία:
Η γνησιότητα των έργων του Διονυσίου Αρεοπαγίτη. ISBN: 978-960-6765-89-6
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος ISBN: 960-7874-07-2