Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Τα μεταφυσικά προβλήματα απασχολούν σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό παρουσιάζεται αυτή η σειρά των κειμένων, μέσα από τα οποία θα δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο, απαντήσεις σε όλα τα μεταφυσικά θέματα και ερωτήματα. η Μεταφυσική. Είναι η άλλη πλευρά της φυσικής πραγματικότητας. Όπως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι υπάρχουν και δύο υποστάσεις όλων των πραγμάτων, η φυσική και η μεταφυσική.
Από τα προηγούμενα κείμενά μας έχει γίνει κατανοητό, ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος της ανθρώπινης οντότητος, αλλά η απαλλαγή, ή μάλλον η απελευθέρωση της ψυχής από το υλικό της περίβλημα (το σώμα). Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν υπάρχει θάνατος, αλλά μόνον αλλαγή καταστάσεως της οντότητος.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Ύπνος και ο Θάνατος είναι αδελφοί. Γι’ αυτό στην εκκλησιαστική γλώσσα δεν λέγεται για κάποιον ότι «πέθανε», αλλά «κοιμήθηκε». Στην πραγματικότητα όμως, ο «ύπνος» αντιστοιχεί στη γήινη ζωή, ενώ ο θάνατος είναι η έγερση από τον ύπνο. Όταν κοιμόμαστε και βλέπουμε ένα όνειρο, ζούμε τις καταστάσεις του ονείρου σαν να είναι πραγματικές. Με την αφύπνιση, εξαφανίζονται οι εικόνες του ονείρου και βρισκόμαστε σε μια άλλη εντελώς διαφορετική κατάσταση. Κατά παρόμοιο τρόπο, ζούμε τις καταστάσεις της ζωής μας σαν πραγματικές, ενώ ο θάνατος είναι η αφύπνιση από τον ύπνο της γήινης ζωής και η μετάβαση στην εντελώς διαφορετική κατάσταση του Πνευματικού κόσμου.
Μετά τον θάνατο, λοιπόν, (όπως αναφέραμε στο προηγούμενο κείμενο) η οντότητα ακολουθεί την ανερχόμενη λωρίδα της Λεωφόρου των ψυχών, διέρχεται το Φράγμα της Υπερμνήμης και καταλήγει στο Κέντρο Διερχομένων.
Η άνοδος δεν πραγματοποιείται άμεσα, αλλά μεσολαβεί ένα διάστημα 40 ημερών, κατά το οποίο η οντότητα επισκέπτεται διάφορες περιοχές της Γης, αποχαιρετά τους οικείους της, προσπαθεί να συνηθίσει στη νέα κατάσταση κ.λπ. Υπάρχουν όμως και μερικές οντότητες, οι οποίες για διάφορους λόγους είναι πολύ προσκολλημένες στο υλικό περιβάλλον και δεν επιθυμούν να ανέλθουν. Αυτές παραμένουν για μεγάλα διαστήματα, μέχρι και πολλούς αιώνες, στους χώρους όπου έζησαν και γίνονται Πρόσγεια πνεύματα, εμφανιζόμενα κάποτε στους ανθρώπους σαν φάσματα ή φαντάσματα. (Βλ. στο κείμενο αρ. 21).
Η οντότητα παραμένει για λίγο διάστημα στο Κέντρο Διερχομένων μέχρι να συνηθίσει στην Ουράνια ζωή, και κατόπιν πηγαίνει στο Κέντρο Λογοδοσίας. Εκεί απολογείται για όσα διέπραξε κατά την διάρκεια της γήινης ζωής της. Όμως δεν υπάρχουν δικαστές ούτε κριτές. Η απολογία της οντότητος γίνεται από την ίδια την συνείδηση, η οποία ελέγχει αλάνθαστα και αυστηρότατα την οντότητα, απελευθερωμένη από την δέσμευση του πνεύματος στον γήινο κόσμο. Διότι η συνείδηση είναι καθαρή ψυχική λειτουργία, δηλαδή έχει θεϊκές δυνάμεις και κατά την παροιμία «δεν ανέχεται ούτε μύγα στο σπαθί της».
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι ότι στον Πνευματικό Κόσμο υπάρχει το λεγόμενο «Βιβλίο του Ουρανού», όπου καταγράφονται οι πράξεις όλων των ανθρώπων. Το παρομοιάζουμε με μια παγκόσμια κινηματογραφική μηχανή, η οποία καταγράφει τους πάντες. Όταν λοιπόν μια οντότητα με ισχυρό πνεύμα αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, της παρουσιάζουν σαν «βίντεο» την σκηνή του αδικήματος, οπότε δεν μπορεί πλέον να επιμένει στην άρνησή της. Έτσι υποτάσσεται στη ποινή που επιβάλει η συνείδησή της.
Εν τούτοις υπάρχουν και οντότητες που έχουν πολύ ισχυρό πνεύμα και δεν παραδέχονται επ’ ουδενί τα σφάλματα ή αμαρτήματά τους. Αυτές αφήνονται ελεύθερες και γίνονται άστατα πνεύματα. Περιπλανώνται άσκοπα μέχρι και αιώνες, μέχρις ότου γίνουν ράκη, οπότε αποφασίζουν να ενταχθούν στις θέσεις της τιμωρίας τους.
Στον Ουράνιο Κόσμο δεν υφίσταται η έννοια του χρόνου. Για τις τιμωρημένες ψυχές, η κάθε στιγμή τους φαίνεται αιώνας, ενώ για τις αγαθές ψυχές οι αιώνες φαίνονται σαν στιγμές. Αυτά είναι μερικά από τα μυστήρια των ψυχών.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος