Μεταφυσικές Αναζητήσεις

Τα με­τα­φυ­σι­κά προ­βλή­μα­τα α­πα­σχο­λούν σχε­δόν ό­λους τους αν­θρώ­πους. Γι’ αυ­τό πα­ρου­σι­ά­ζε­ται αυ­τή η σει­ρά των κει­μέ­νων, μέ­σα α­πό τα ο­ποί­α θα δο­θούν με α­πλό και κα­τα­νο­η­τό τρό­πο, α­παν­τή­σεις σε ό­λα τα με­τα­φυ­σι­κά θέ­μα­τα και ε­ρω­τή­μα­τα. η Με­τα­φυ­σι­κή. Εί­ναι η άλ­λη πλευ­ρά της φυ­σι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Ό­πως έ­να νό­μι­σμα έ­χει δύ­ο ό­ψεις, έ­τσι υ­πάρ­χουν και δύ­ο υ­πο­στά­σεις ό­λων των πραγ­μά­των, η φυ­σι­κή και η με­τα­φυ­σι­κή.

42

audio

     Τα όνειρα ασκούσαν ανέκαθεν μια κρυφή γοητεία στους ερευνητές των μεταφυσικών φαινομένων, διότι αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός αγνώστου κόσμου. Ανήκουν επίσης στα πιο ενδιαφέροντα θέματα της επιστημονικής Ψυχολογίας, λόγω του μυστηριώδους και εντυπωσιακού χαρακτήρα τους.

     Τα όνειρα διαιρούνται σε δύο κύριες κατηγορίες. Πρώτον στα φυσιολογικά όνειρα, τα οποία οφείλονται είτε στις παθήσεις του σώματος, είτε στις συναισθηματικές καταστάσεις του ατόμου, είτε σε διαταραχές ή ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον.

     Και δεύτερον, στα μεταφυσικά ή θεϊκά όνειρα, τα οποία προέρχονται είτε από τον αόρατο πνευματικό κόσμο είτε από το υποσυνείδητο.

     Τα όνειρα της δεύτερης κατηγορίας διαιρούνται σε γνήσια (τα οποία επαληθεύονται), και σε απατηλά (τα οποία δεν επαληθεύονται ή είναι παραπλανητικά). Η διάκριση μεταξύ γνήσιων και απατηλών ονείρων, αν και είναι πολύ σημαντική, δεν αναφέρεται στα συγγράμματα της ψυχολογίας. Ήταν όμως γνωστή στον Όμηρο, όπως φαίνεται από την απάντηση της Πηνελόπης προς τον Οδυσσέα, τον οποίο δεν τον είχε αναγνωρίσει ακόμη (Οδ. Τ 560-567):

     «Ξένε, τα όνειρα βέβαια είναι αμφίβολα και ασυνάρτητα και δεν επαληθεύονται όλα στους ανθρώπους. Διότι υπάρχουν δύο πύλες των ονείρων· η μία είναι κατασκευασμένη από κέρατα κι η άλλη από ελεφαντόδοντο. Όσα λοιπόν έλθουν από το ελεφαντόδοντο, αυτά μας εξαπατούν, επειδή φέρνουν απραγματοποίητες πληροφορίες· όσα όμως έλθουν από την θύρα των κεράτων, αυτά περιέχουν αλήθειες σε όποιον άνθρωπο τα ιδεί».

     Οι δύο αυτές πύλες, με το διαφορετικό υλικό κατασκευής τους, συμβολίζουν όπως είπαμε τις δύο κατηγορίες ονείρων. Στην πρώτη, το υλικό «ελεφαντόδοντο» συσχετίζεται με το ρήμα «ελεφαίρομαι», το οποίο σημαίνει βαυκαλίζω με μάταιες ελπίδες, εξαπατώ, αποπλανώ. Δηλαδή, τα όνειρα που διέρχονται από την πύλη αυτή μας παραπλανούν με το περιεχόμενό τους.

     Το υλικό κατασκευής της δεύτερης πύλης, το «κέρατο», σημαίνει την στερεότητα και σταθερότητα, διότι τα γνήσια όνειρα έχουν πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα στη μνήμη μας.

     Στα έργα του Ομήρου αναφέρονται δύο περιπτώσεις τέτοιων ονείρων. Στην αρχή της Ραψωδίας Β της Ιλιάδος, ο Δίας στέλνει ένα απατηλό όνειρο, για να παραπλανήσει τον Αγαμέμνονα, ότι τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για να κυριεύσει την Τροία.

     Παράδειγμα γνήσιου ονείρου είναι εκείνο της Πηνελόπης (Οδ. Τ 535-550): Είδε ότι τάιζε είκοσι χήνες μέσα στο σπίτι της, αλλά ήρθε από το βουνό ένας μεγάλος αετός και τις σκότωσε όλες. Και ενώ εκείνη έκλαιγε, ο αετός κάθισε στο μεγάλο δοκάρι της στέγης και της είπε ότι είναι ο άντρας της, ο οποίος θα δώσει άσχημο θάνατο σε όλους τους μνηστήρες. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Οδυσσέα.

     Στους ανθρώπους η μεγάλη πλειοψηφία των ονείρων ανήκουν στα «φυσιολογικά». Τα άλλα είναι σπανιώτερα μεν, αλλά σημαντικώτερα για τη ζωή μας. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στον διαχωρισμό των γνήσιων από τα απατηλά, για να μην υποπέσουμε σε λάθη ακολουθώντας τις υποδείξεις τους.

     Η καλλίτερη μέθοδος διάκρισης βασίζεται στην εμπειρία. Διότι τα απατηλά όνειρα (όπως και τα περισσότερα από τα φυσιολογικά), είναι «ελαφρά» και δεν μας προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον και λησμονούνται εύκολα. Αντιθέτως τα γνήσια θεϊκά όνειρα, είναι μεν σπανιώτερα, αλλά όταν συμβαίνουν, μας προκαλούν πολύ μεγάλη εντύπωση και εντυπώνονται τόσο βαθειά στη μνήμη μας, ώστε τα θυμόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποτε αποβαίνουν καθοριστικά για τη ζωή μας.

     Τα γνήσια όνειρα μεταδίδονται από το υποσυνείδητο, στο οποίο είναι γραμμένη όλη η διαδρομή της ζωής του ανθρώπου. Όταν λοιπόν πρόκειται να συμβεί κάτι σημαντικό, πιέζεται η ψυχή και εκπέμπει σήματα προς το πνεύμα, τα οποία εμφανίζονται σαν όνειρο. Κατά την διαδρομή όμως αλλοιώνονται οι εικόνες του ονείρου, και μπορεί να είναι ασυνάρτητες, αλλά έχουν ως βάση τον υποκειμενικό σκοπό του μηνύματος που μεταδίδεται.

     Η σωστή ερμηνεία ενός τέτοιου ονείρου μπορεί να γίνει με διείσδυση στο υποσυνείδητο. Αυτό όμως επιτυγχάνεται μόνον από άτομα με ψυχική δυναμικότητα, τα οποία σπανίζουν.

Ευχαριστώ. 

                           

Βιβλιογραφία:

Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος  

www.dmakrygiannis.gr  

www.divinelight.org.gr