Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Τα μεταφυσικά προβλήματα απασχολούν σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό παρουσιάζεται αυτή η σειρά των κειμένων, μέσα από τα οποία θα δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο, απαντήσεις σε όλα τα μεταφυσικά θέματα και ερωτήματα. η Μεταφυσική. Είναι η άλλη πλευρά της φυσικής πραγματικότητας. Όπως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι υπάρχουν και δύο υποστάσεις όλων των πραγμάτων, η φυσική και η μεταφυσική.
Όλη η ζωή των ανθρώπων είναι μια σειρά από διαδοχικές δοκιμασίες, τις οποίες οφείλει να αντιμετωπίζει με σθένος και αποφασιστικότητα. Εδώ θα εξετάσουμε ειδικά τις δοκιμασίες της εξουσίας και του πλούτου.
Κατ’ αρχάς, διευκρινίζουμε ότι τα γεγονότα της ζωής αποκαλούνται «δοκιμασίες» επειδή αποσκοπούν στον έλεγχο της εσωτερικής ποιότητος του ανθρώπου. Και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, ο άνθρωπος ανέρχεται ή υποβαθμίζεται στην εξέλιξή του.
Πρώτον: Η δοκιμασία της εξουσίας.
Η απόκτηση εξουσίας υπάγεται στους κοινωνικούς θεσμούς. Όταν όμως ένας άνθρωπος αποκτήσει κάποια εξουσία, και μάλιστα υψηλού βαθμού, τότε αποκτά την εντύπωση ότι μπορεί να ενεργεί αυτόβουλα, χωρίς τον κίνδυνο να υποστεί τις συνέπειες από τυχόν παρανομίες του. Δηλαδή, αισθάνεται ελεύθερος από την ανάγκη της υποταγής στους νόμους της πολιτείας.
Στην τακτική του αυτή αποκαλύπτεται και εκδηλώνεται ο πραγματικός εσωτερικός του κόσμος. Όλες οι τάσεις και διαθέσεις που υπάρχουν μέσα του και δεν εκδηλώνονται, από φόβο ή κοινωνικές σκοπιμότητες, αποδεσμεύονται από την καταπίεση και εκδηλώνονται ελεύθερα, είτε με λόγια είτε με πράξεις. Έτσι γίνεται φανερή η εσωτερική του ποιότητα, εάν είναι καλή ή κακή.
Οι άνθρωποι της εξουσίας πολλές φορές ενεργούν αυθαίρετα ή παράνομα, γιατί νομίζουν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Και πράγματι, συνήθως αποφεύγουν την τιμωρία στον γήινο κόσμο. Όμως δεν λαμβάνουν υπόψη την Ουράνια τιμωρία, αφού δεν πιστεύουν σε τίποτε, παρά μόνο στη δύναμη της εφήμερης εξουσίας τους.
Ένας τέτοιος άνθρωπος, μετά τον θάνατό του, εμφανίζεται όπως όλοι στο Κέντρο Λογοδοσίας. Εκεί είναι εντελώς μόνος με τον εαυτό του, με ελεγκτή των πράξεών του την ίδια του τη συνείδηση. Εάν λοιπόν έχει κάνει καλή χρήση της εξουσίας που είχε, τότε προάγεται σε υψηλότερα επίπεδα. Εάν όμως έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμη της εξουσίας του για ιδιοτελείς, άδικους ή παράνομους σκοπούς, τότε υφίσταται την ανάλογη τιμωρία. Και όταν επανέλθει στη Γη, ίσως θα είναι ο ίδιος κάτω από την εξουσία άλλων ανθρώπων, για να αισθανθεί στον εαυτό του αυτά που έκανε στους άλλους.
Δεύτερον: Η δοκιμασία του πλούτου.
Ο πλούτος θεωρείται σαν ένδειξη ευημερίας για έναν άνθρωπο. Όλοι μακαρίζουν εκείνον που έχει άφθονο πλούτο στην κατοχή του, διότι με αυτόν ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του. Δεν γνωρίζουν όμως ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας πλούσιος άνθρωπος, όπως οικογενειακά, ψυχολογικά, προβλήματα υγείας κ.λπ., τα οποία ίσως τον κάνουν να είναι δυστυχισμένος.
Το θέμα μας όμως είναι άλλο. Ο πλούτος, αυτός καθ’ εαυτός, συνιστά μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για τον άνθρωπο. Συνήθως πιστεύεται ότι ο κάτοχος του πλούτου είναι και ο ιδιοκτήτης του, και έχει το δικαίωμα να τον διαχειρίζεται κατά βούληση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όμως η αίσθηση της ιδιοκτησίας του πλούτου συνιστά μια μεγάλη αυταπάτη, διότι ο πλούτος εξαφανίζεται με τον θάνατο.
Ο πλούτος φαίνεται μεν σαν ιδιοκτησία, σύμφωνα με τους γήινους νόμους, αλλά η πραγματική του θεώρηση είναι διαφορετική. Διότι σύμφωνα με τους θείους νόμους, ο πλούτος έχει δοθεί στον άνθρωπο για να δοκιμαστεί πώς θα τον χρησιμοποιήσει. Και εάν μεν τον χρησιμοποιήσει σωστά, τότε θα αμειφθεί. Εάν όμως τον χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για τα προσωπικά του συμφέροντα, αδιαφορώντας για όλους τους άλλους, τότε θα υποστεί την ανάλογη τιμωρία.
Ο άνθρωπος οφείλει να αρκείται σε όσα έχει ανάγκη για να ζει άνετα. Τα περισσότερα αποτελούν «κλοπιμαία» από όσους δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα για τη διαβίωσή τους. Όμως οι κάτοχοι του πλούτου, συνήθως υποπίπτουν στην αυταπάτη της ιδιοκτησίας. Επομένως είναι πολύ πιθανό, ότι στην επόμενη διαβίωσή τους θα βρεθούν σε κατάσταση μεγάλης φτώχειας, για να δοκιμάσουν και αυτή την πλευρά της ζωής και να εξιλεωθούν από την κακή χρήση που έκαναν στα πλούτη τους. Αυτό γίνεται όχι για εκδίκηση, αλλά για να συναισθανθούν τα σφάλματά τους, ώστε να μην τα επαναλάβουν στην επόμενη ενσάρκωσή τους.
Όλα αυτά είναι Νόμοι της Θείας Δικαιοσύνης.
Ευχαριστώ.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος