Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Σε προηγούμενο κείμενό μας (3. ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ) αναφέραμε ότι κάθε ον που μπορεί να κινείται αυτοτελώς, χωρίς την επίδραση άλλης εξωτερικής δύναμης, έχει μέσα του και το ιδιαίτερο μη υλικό στοιχείο, το οποίο αποκαλείται ψυχή. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στην φυσική ιδιότητα των υλικών σωμάτων που ονομάζεται αδράνεια. Διότι δεν μπορούν να κινηθούν από μόνα τους, παρά μόνο με την επίδραση κάποιας εξωτερικής δύναμης.
Όμως σε κάποιο βιβλίο με θέμα τον Πνευματισμό, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα λέγεται ότι: α) «Η ανόργανη ύλη, τα φυτά και τα δέντρα στερούνται ψυχής», και β) «Οι ψυχές των ζώων δεν είναι υποστάσεις πνευματικές και διαλύονται μετά τον θάνατό τους». Εδώ θα ασχοληθούμε με τις ψυχές των φυτών, και στο επόμενο κείμενό μας με τις ψυχές των ζώων.
Η ανόργανη ύλη ασφαλώς δεν έχει ψυχή, εκτός από την διάχυτη και πανταχού παρούσα θεία ενέργεια, η οποία διέπει τα πάντα. Άλλωστε, η δομή των υλικών σωμάτων δεν έχει βιολογική συνοχή, εφόσον αυτά μπορούν να διασπώνται ή να αναμιγνύονται ή να συνενώνονται με άλλα σώματα, χωρίς να υφίστανται άλλες συνέπειες.
Αντίθετα, τα φυτά και τα δέντρα έχουν οργανική συνοχή, ώστε να αποτελούν βιολογικά σώματα, ικανά να αναπτύσσονται και να παράγουν κλάδους, φύλλα, άνθη, σπόρους και καρπούς, ανάλογα με την ιδιαίτερη φύση τους. Όλα αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από την δομή και τις ιδιότητες της ανόργανης ύλης, από την οποία αποτελείται το σώμα τους.
Ο συγγραφέας του βιβλίου που αναφέραμε, αναγνωρίζει αυτή την ιδιαιτερότητα των φυτών και των δένδρων, αλλά υποστηρίζει ότι «Είναι απλά εργοστάσια καταλλαγής (αφομοιώσεως και αφετεροιώσεως) της ύλης, αυτομάτων και υπερόχων φυσικοχημικών και ανακλαστικών λειτουργιών, στις οποίες πρωτεύουσαν θέσιν έχει το φαινόμενον της φωτοσυνθέσεως».
Τα φυτά και τα δέντρα, πράγματι αποτελούν τελειότατα φυσικοχημικά εργοστάσια όπως δημιουργήθηκαν υπό του Θεού. Ο συγγραφέας δέχεται την δημιουργία υπό του Θεού, απορρίπτοντας την αυτόματη γένεση. Όμως, πώς λειτουργούν αυτά τα πολυπλοκότατα εργοστάσια; Οι φυσικο-χημικοί νόμοι μπορεί να ερμηνεύουν την λειτουργία τους σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την ανάπτυξή τους, την παραγωγή καρπών κ.λπ.
Ας πάρουμε για παράδειγμα μια οποιαδήποτε ανθρώπινη μηχανική κατασκευή (ένα ρολόι, ένας κινητήρας, ένα κομπιούτερ κ.λπ.). Αυτά λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των ιδιοτήτων που τους προσέδωσε ο κατασκευαστής τους, βάσει των φυσικο-μηχανικών νόμων. Δεν έχουν όμως την δυνατότητα να υπερβαίνουν αυτές τις ιδιότητες. Ένα ρολόι π.χ. δεν μπορεί να εξελίσσεται από μόνο του, ή να παράγει άλλα όμοια ρολόγια. Εξάλλου κάθε τέτοια μηχανική συσκευή σταματάει να λειτουργεί όταν εξαντληθεί η διαθέσιμη ενέργεια.
Αντίθετα τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να αναπτύσσονται από έναν ελάχιστο σπόρο μέχρι την ολοκληρωμένη μορφή τους. Για την εξέλιξη αυτή (που ασφαλώς πραγματοποιείται βάσει των φυσικο-χημικών νόμων), απαιτείται η συνεχής ενέργεια για την κίνηση του όλου βιολογικού μηχανισμού του κάθε φυτού ή δέντρου. Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να είναι υλικής φύσεως, διότι η ύλη δεν έχει την δυνατότητα να οργανώνεται από μόνη της. Άρα, οι πολυπλοκότατες διεργασίες μέσα στον οργανισμό των φυτών και των δέντρων πραγματοποιούνται και κατευθύνονται με την επενέργεια της άυλης πλευράς τους, δηλαδή της ψυχής τους.
Βέβαια οι ψυχές των φυτών είναι διαφορετικές από τις ψυχές των ζώων, αλλά έχουν την ίδια θεϊκή φύση, που είναι ανεξάρτητη από την φύση της ύλης. Οι Ουράνιοι Διδάσκαλοι έχουν διευκρινίσει, ότι οι ψυχές αυτές έχουν μορφή σκιάς. Η φύση τους όμως δεν παύει από του να είναι θεϊκή.
Η άποψη του συγγραφέα, να εκλαμβάνει τα φυτά και τα δέντρα σαν απλά βιοχημικά εργοστάσια, είναι αποτέλεσμα της πεποιθήσεώς του ότι «Δεν έχουν ούτε αίσθηση, ούτε συναισθήματα, ούτε ένστικτα, τα οποία χαρακτηρίζουν τις ψυχές των ζώων, και δη των ανωτέρων τοιούτων».
Πολλά πειράματα, αλλά και ανθρώπινες εμπειρίες, έχουν αποδείξει ότι τα δέντρα και τα φυτά διαθέτουν κάποια μορφή αντίληψης και νοημοσύνης, ανάλογα βέβαια με την φύση τους. Δεν έχουν τις ζωικές αισθήσεις, αλλά άλλες αισθήσεις και συναισθήματα, ώστε να καταλαβαίνουν π.χ. ποιος τα συμπαθεί και τα περιποιείται. Στον τομέα αυτόν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το βιβλίο του Μ. Μαίτερλινγκ «Η νοημοσύνη των φυτών». Έτσι αποδεικνύεται αντιστρόφως, ότι αφού τα φυτά και τα δέντρα έχουν πράγματι αισθήσεις και συναισθήματα, άρα έχουν και την ιδιαίτερη ψυχή τους.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.dmakrygiannis.gr
www.divinelight.org.gr