Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Ο νεώτερος Πνευματισμός αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετέπειτα. Μετά την εμφάνισή του στην Αμερική, με τα γνωστά φαινόμενα που συνέβησαν στην οικία της οικογένειας Fox, διαδόθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο. Παντού εμφανίστηκαν πλείστοι πνευματιστικοί κύκλοι και διαπρεπείς επιστήμονες άρχισαν να ασχολούνται με την εξέταση των φαινομένων αυτών, τα οποία προκαλούσαν μεγάλη εντύπωση.
Την εποχή εκείνη (τον 19ον αιώνα) κυριαρχούσαν οι υλιστικές θεωρίες σε όλους τους τομείς της φιλοσοφίας και των επιστημών, με σημαντικούς εκπροσώπους, όπως ο Μάρξ, ο Ένγκελς, ο Δαρβίνος, ο Νίτσε, ο Μπύχνερ, ο Φόϋερμπαχ κ.ά.
Η πνευματιστική κίνηση απετέλεσε ένα ισχυρότατο κτύπημα στις θεωρίες αυτές, διότι ανέτρεπε πλήρως τους ισχυρισμούς των, ότι τα πάντα εξαρτώνται μόνον από τους νόμους και τις ιδιότητες της ύλης, εφόσον οι υλιστές δεν παρεδέχοντο την ύπαρξη ανώτερων πνευματικών δυνάμεων.
Έτσι, μετά την εμφάνιση και διάδοση του Πνευματισμού, οι υλιστές επιστήμονες και φιλόσοφοι αισθάνθηκαν να κλονίζονται οι θεωρίες τους. Κατ’ αρχάς προτίμησαν να αγνοήσουν αυτά τα περίεργα φαινόμενα, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από την φαντασία των ανθρώπων, δηλ. ότι δεν ήσαν πραγματικά. Όμως, μετά την ευρύτατη διάδοση και γνωστοποίησή τους στο πλατύ κοινό, δεν μπορούσαν πλέον να τα αγνοούν και αποφάσισαν να αντιδράσουν με άλλον τρόπο. Έτσι δημιούργησαν έναν νέο κλάδο, ο οποίος ονομάστηκε Παραψυχολογία.
Με την Παραψυχολογία προσπαθούσαν να δώσουν υλιστικές ερμηνείες σε όλα τα πνευματιστικά φαινόμενα. Δηλαδή, ότι όλα οφείλονται είτε σε άγνωστες υλικές δυνάμεις, είτε στις εσωτερικές ψυχικές δυνάμεις των ανθρώπων, με την έννοια ότι και αυτές είναι υλικής (σωματικής) φύσεως, εμφανιζόμενες μέσα από την πολύπλοκη δομή του οργανισμού. Όμως οι θεωρίες της Παραψυχολογίας δεν επαρκούν για να ερμηνεύσουν όλα τα φαινόμενα.
Ένα από τα πιο γνωστά φαινόμενα, για το οποίο στο παρελθόν έγιναν πολλοί πειραματισμοί, είναι η μεταβίβαση της σκέψεως. Δύο άτομα, ο πομπός και ο δέκτης, ευρισκόμενοι σε πολύ μακρυνή απόσταση, συνεννοούνται και την καθορισμένη ώρα, ο πομπός συγκεντρώνει την προσοχή του σε λέξεις ή σχήματα, και ο δέκτης καταγράφει τις εικόνες που λαμβάνει νοερώς.
Η πνευματιστική ερμηνεία αυτού του φαινομένου, είναι ότι μια αόρατη πνευματική οντότητα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του πομπού και του δέκτου, μεταβιβάζοντας κατά το δυνατόν τις εικόνες από τον ένα στον άλλον, τις οποίες ο δεύτερος αποδίδει ανάλογα με την ακρίβεια των εικόνων που μπορεί να συλλάβει.
Αντίθετα η παραψυχολογική ερμηνεία είναι ότι η μεταβίβαση της σκέψεως επιτυγχάνεται αποκλειστικά με τις ίδιες ψυχικές ή πνευματικές δυνάμεις των δύο ατόμων, χωρίς να μεσολαβεί άλλη δύναμη.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, όπου την μία ημέρα ο πομπός και ο δέκτης λειτουργούσαν άριστα, ενώ την επόμενη ημέρα δεν μπορούσαν να μεταδώσουν απολύτως τίποτε. Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία, δεν υφίστατο ο ενδιάμεσος πνευματικός σύνδεσμος. Αντίθετα, η δεύτερη ερμηνεία το εκλαμβάνει σαν τυχαίο γεγονός.
Στην μεταβίβαση της σκέψεως, μπορούμε να ειπούμε ότι δίδεται μια ευλογοφανής παραψυχολογική ερμηνεία, εφόσον μάλιστα δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Υπάρχουν όμως και πλείστα άλλα φαινόμενα, στα οποία η Παραψυχολογία αδυνατεί να διατυπώσει έστω και κάποια πιθανή ερμηνεία, και εκτρέπεται σε παραλογισμούς, προκειμένου να δικαιολογήσει την βασική θέση της, ότι δεν υπάρχουν μη υλικές δυνάμεις.
Για παράδειγμα, το «τραπεζάκι» των πνευματιστών πολλές φορές παρουσίαζε αιώρηση ή περιστροφή. Σύμφωνα με τους παραψυχολόγους, αυτό γινόταν από τις ανεπαίσθητες μυϊκές συσπάσεις στα χέρια των πειραματιζομένων, τα οποία ήσαν ακουμπισμένα στο τραπεζάκι. Προφανώς μια τέτοια ερμηνεία δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει τα φαινόμενα της αιώρησης και της περιστροφής.
Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα φαινόμενα, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενα κείμενά μας.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.dmakrygiannis.gr
www.divinelight.org.gr