Εκδοθέντα Βιβλία

Η έννοια του Θεού στην Προσωκρατική φιλοσοφία - 550 σελ.
ISBN: 960-316-109-8
Εκδόσεις: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – Αθήνα 2000
Στην παρούσα εργασία ακολουθείται η θέση, ότι το κεντρικό νόημα ολόκληρης της Προσωκρατικής φιλοσοφίας είναι η ύπαρξη μιας μόνον υπερτάτης Αρχής, εκ της οποίας προέρχονται τα πάντα ως άμεσα ή έμμεσα δημιουργήματά της.
Κάθε ένας από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους προσέγγισε με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό την έννοια του Ενός Θεού. Όλοι όμως συνταυτίζονται στην κύρια κατεύθυνσή τους, όπως οι ορειβάτες που προσπαθούν να φθάσουν από διαφορετικές πλευρές στην ίδια μοναδική κορυφή του υψηλού όρους.
Το Άπειρον του Αναξίμανδρου, ο Αήρ του Αναξιμένη, το Εν σοφόν του Ηράκλειτου, ο Εις θεός του Ξενοφάνη, το Ον των Ελεατών, η Ιερή φρήν του Εμπεδοκλή, ο Νους του Αναξαγόρα, και το Παν του Δημοκρίτου, αποτελούν εκφράσεις, ή μάλλον θεάσεις υψιπετείς του Ενός Υπερτάτου Όντος, το οποίο στην Χριστιανική θρησκεία απεκαλύφθη πληρέστερα με την ονομασία Θεός ή Άναρχος.
Η Προσωκρατική φιλοσοφία ασκεί μια ακαταμάχητη έλξη σε όσους την προσεγγίζουν. Αποτελεί το υπόβαθρο όλης της μεταγενέστερης εξελίξεως του ελληνικού πνεύματος και ο απόηχος των επιδράσεων της φθάνει μέχρι την εποχή μας.
Η γοητεία που εξασκεί στον σύγχρονο στοχαστή οφείλεται στο εσωτερικό περιεχόμενο των νοημάτων της, δηλαδή στο γεγονός ότι εμπεριέχει ανυπέρβλητες θείες αλήθειες, διατυπωμένες σε φράσεις μεστές από αρμονία και λογικότητα.
Μερικοί προτιμούν να βλέπουν τους Προσωκρατικούς σαν απλοϊκούς ή και αφελείς διανοητές, ή σαν παιδιά που μένουν εκστατικά μπροστά στα φυσικά φαινόμενα, λες και τα βλέπουν για πρώτη φορά. Εάν όμως ήσαν απλοϊκοί, δεν θα εγίνοντο αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης, ούτε τα ελάχιστα σωζόμενα αποσπάσματα των έργων τους θα μπορούσαν ποτέ να αναλυθούν σε εκατοντάδες τόμους βιβλιογραφίας και συνεχώς να παρουσιάζονται καινούργιες ερμηνείες τους.
Τα νοήματα λοιπόν της Προσωκρατικής φιλοσοφίας, είναι απαράμιλλα σε βάθος και ύψος. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί σε όλη τους την έκταση, εξ αιτίας κυρίως της αποσπασματικότητος των κειμένων τους, αλλά και μερικών παρερμηνειών που εδόθησαν παλαιότερα και εξακολουθούν σε κάποιο βαθμό να είναι διαδεδομένες.
Στην παρούσα εργασία ασχολούμεθα βασικά με την έννοια του Θεού στην Προσωκρατική φιλοσοφία. Επειδή όμως η υψηλή και δυσπρόσιτη αυτή έννοια δεν μπορεί να διερευνηθεί εύκολα μόνη της, χρειάστηκε να την πλαισιώσουμε με την εξέταση των αντιλήψεων των προσωκρατικών σχετικά με άλλες συναφείς έννοιες, όπως περί των θεών ως πνευματικών οντοτήτων, περί της ψυχής και της αθανασίας της, και περί του διαχωρισμού των δύο κόσμων, του υλικού και του ουράνιου ή πνευματικού.
Επειδή σε αυτά τα θέματα οι απόψεις των νεώτερων ερευνητών διαφέρουν πολύ και συχνά διακυμαίνονται μεταξύ διαμετρικά αντίθετων θέσεων, προτιμήσαμε να εξετάσουμε απ’ ευθείας τα αρχαία κείμενα (αποσπάσματα και μαρτυρίες), ώστε κάθε ιδική μας θέση να υποστηρίζεται και να τεκμηριώνεται άμεσα από αυτά. Χρησιμοποιήσαμε κυρίως την κλασσική έκδοση των H. Diels και W. Kranz “Die Fragmente der Vorsokratiker”, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παραθέτομε και σημαντικά κείμενα, που δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτήν.
Κρίθηκε επίσης αναγκαίο, όλα τα σχετικά θέματα να αναπτυχθούν από την γενική τους θεώρηση στην εισαγωγή. Έτσι η εκτενής εισαγωγή χωρίζεται σε τρία μέρη:
Μέρος I. «Οι Ρίζες»: Εξετάζονται οι πνευματικές και ιστορικές καταβολές της Προσωκρατικής φιλοσοφίας, διότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε πως εμφανίσθηκε ξαφνικά στις Ιωνικές πόλεις τον 7ο αιώνα π.Χ. Μόνο σε συνάρτηση με τις προηγηθείσες θεολογικές κοσμογονίες μπορεί να κατανοηθεί σε όλο το βάθος της.
Μέρος II. «Οι φιλοσοφικές βάσεις»: Εξετάζονται από φιλοσοφικής πλευράς γενικώς τα κυριώτερα θέματα της παρούσης εργασίας. Και
Μέρος III. «Τα Ιστορικά Δεδομένα», όπου εξετάζονται τα γενικά προβλήματα της Προσωκρατικής φιλοσοφίας, οι υπάρχουσες πηγές της και η σημερινή της αντιμετώπιση.
Κάτω από αυτές τις προοπτικές η εργασία μας έλαβε μεγάλες διαστάσεις, οι οποίες εκ πρώτης όψεως δεν δικαιολογούνται για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα. Ο αναγνώστης όμως που θα εντρυφήσει συστηματικά στην μελέτη της, θα αντιληφθεί ότι η επιλογή αυτής της τελικής διαμορφώσεως υπήρξε απαραίτητη για την ολοκληρωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη παρουσίαση.
Η μετάφραση στην νέα ελληνική γλώσσα όλων των αρχαίων κειμένων έγινε από τον συγγραφέα, ο όποιος φέρει και την ευθύνη για την σωστή τους απόδοση. Πάντως, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι τα περισσότερα αρχαία κείμενα εμπεριέχουν και πλείστες μυστικές έννοιες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να «αποκωδικοποιηθούν» ακριβώς μέσω οποιασδήποτε μεταφράσεως. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η μελέτη και του αρχαίου κειμένου, με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση των νοημάτων.
Πιστεύουμε ότι το έργο διαφωτίζει αρκετές σκοτεινές πτυχές της Προσωκρατικής φιλοσοφίας και δίνει μια καινούργια κατεύθυνση στην αποκάλυψη των μυστικών της.
Περιεχόμενα
Μέρος Ι: Οι ρίζες
Μέρος ΙΙ: Οι φιλοσοφικές βάσεις
Μέρος ΙΙΙ: Τα ιστορικά δεδομένα
- Κεφάλαιο Α: Θαλής ο Μιλήσιος
- Κεφάλαιο Β': Aναξίμανδρος
- Κεφάλαιο Γ': Aναξιμένης
- Κεφάλαιο Δ': Πυθαγόρας και Πυθαγόρειοι
- Κεφάλαιο Ε': Ξενοφάνης
- Κεφάλαιο ΣΤ': Ηράκλειτος
- Κεφάλαιο Ζ': Παρμενίδης
- Κεφάλαιο Η': Ζήνων ο Ελεάτης
- Κεφάλαιο Θ': Μελισσός
- Κεφάλαιο Ι': Εμπεδοκλής
- Κεφάλαιο ΙΑ': Αναξαγόρας
- Κεφάλαιο ΙΒ':Διογένης Απολλωνιάτης
- Κεφάλαιο ΙΓ': Λεύκιππος
- Κεφάλαιο ΙΔ': Δημόκριτος