Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Στο έργο που αναφέραμε στα τρία προηγούμενα κείμενά μας (αρ. 12-14), όπως και σε άλλα βιβλία, διατυπώνονται και μερικές κατηγορίες εναντίον του Πνευματισμού, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από την καλή διάθεση των συγγραφέων για την προφύλαξη των πιστών, αλλά οφείλονται και στην άγνοια μερικών πραγμάτων σχετικών με αυτό το θέμα.
Η βασική κατηγορία είναι ότι στον Πνευματισμό εμφανίζονται μόνον Πονηρά πνεύματα. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές, βεβαίως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την αποκλειστικότητα. Διότι η αλήθεια είναι, ότι τόσο τα Αγαθά όσο και τα Πονηρά πνεύματα, έχουν την ελευθερία να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, όταν υπάρχουν τα κατάλληλα «κανάλια» για την επικοινωνία αυτή, και όταν οι άνθρωποι ως δέκτες είναι διατεθειμένοι να τα ακούσουν.
Υπάρχουν, λοιπόν, δύο μορφές Πνευματισμού: ο Θετικός (ήτοι η επικοινωνία με τα Αγαθά πνεύματα) και ο Αρνητικός (ήτοι η επικοινωνία με τα Πονηρά πνεύματα). Η διάκριση μεταξύ αυτών δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά υπάρχουν αρκετά μέσα για την διεξαγωγή μιας ασφαλούς επικοινωνίας, και κυρίως η αγαθή διάθεση των αποδεκτών. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα έχουν και το χάρισμα της διακρίσεως των πνευμάτων, όπως λέγει ο Παύλος (Α΄ Κορ. 12, 10), δηλαδή μπορούν να αντιλαμβάνονται άμεσα το είδος του πνεύματος.
Ένα βασικό σημείο των πνευματιστικών επικοινωνιών, είναι ότι ουδέποτε λαμβάνει χώρα εξαναγκασμός της ελεύθερης βούλησης των ανθρώπων. Τα Αγαθά πνεύματα υποδεικνύουν την ορθότητα και προσπαθούν διά του λόγου μόνον να πείσουν τους ακροατές τους να ακολουθήσουν τις υποδείξεις τους. Αντιθέτως τα Πονηρά πνεύματα ασκούν επιτακτική επιρροή στο πνεύμα των ανθρώπων που έχουν έλλειψη σθένους και ευσυνειδησίας, και τους κατευθύνουν προς παράνομες πράξεις. Στα άτομα αυτά είναι εξασθενισμένη η θέληση, ένεκα των αδυναμιών τους.
Τα Πονηρά πνεύματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαπατήσουν τους ανθρώπους. Γι’ αυτό ο ευαγγελιστής Ιωάννης λέγει: «Μην πιστεύετε σε όλα τα πνεύματα, αλλά να τα δοκιμάζετε εάν προέρχονται εκ του Θεού, διότι πολλοί ψευδοπροφήτες εμφανίστηκαν στον κόσμο» (Α΄ Ιωάν. 4, 1). Δηλαδή, ψευδοπροφήτες είναι όσοι επικοινωνούν με Πονηρά Πνεύματα, ενώ γνήσιοι προφήτες είναι όσοι επικοινωνούν με Αγαθά πνεύματα.
Συνεπώς το φαινόμενο της προφητείας και της ψευδοπροφητείας, που η ερμηνεία του έχει απασχολήσει πολλούς Θεολόγους, ουσιαστικά ταυτίζεται με το φαινόμενο του Πνευματισμού. Πρόκειται για διαφορετική ονομασία του ιδίου φαινομένου, το οποίο εμφανίζεται διαχρονικά σε όλους τους λαούς, σε ολόκληρη την ιστορία της Ανθρωπότητος, από την πρωτόγονη εποχή μέχρι σήμερα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξής φράση του Αποστόλου Παύλου. «Το δε πνεύμα ρητώς λέγει, ότι στους ύστερους καιρούς μερικοί θα απομακρυνθούν από την πίστη, προσέχοντας σε παραπλανητικά πνεύματα και σε διδασκαλίες δαιμονίων…» (Α΄ Τιμ. 4, 1). Εδώ επισημαίνει τον κίνδυνο του Αρνητικού Πνευματισμού. Όταν όμως γράφει, ότι «το δε πνεύμα ρητώς λέγει», αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ελάμβανε οδηγίες από το Αγαθό πνεύμα, δηλαδή εφάρμοζε τον Θετικό Πνευματισμό.
Ο συγγραφέας του βιβλίου που εξετάζουμε, όπως και αρκετοί άλλοι, συγχέουν τον Πνευματισμό με την Θεοσοφία, ενώ πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς κλάδους της μεταφυσικής γνώσης. Άλλωστε και η Θεοσοφία έχει αρκετούς κλάδους με αντιφατικές θεωρίες, ανάλογα με τις αντιλήψεις του κάθε οπαδού της. Η σύγχυση μεταξύ Πνευματισμού και Θεοσοφίας ξεκίνησε από μερικούς νεώτερους θεοσοφιστές (όπως η Αλίκη Μπέϊλη, η Άννα Μπεζάντ, ο G. Occult, κ.λπ.), οι οποίοι είχαν και διαμεσικές ικανότητες, και επηρεάζοντο από τις ομιλίες που ελάμβαναν.
Τα προβλήματα σχετικά με τον Πνευματισμό είναι μεγάλα και σημαντικά. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τα μελετούν συστηματικά, χωρίς φανατισμό και μισαλλοδοξία, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεν ο συνεχής κίνδυνος της παραπλάνησης από τα Πονηρά πνεύματα, αλλά υπάρχει και η αμέριστη βοήθεια από τα Αγαθά πνεύματα.
Πάντως, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να εκφέρονται κρίσεις και γνώμες «από καθέδρας», δηλ. από εκείνους που απλώς έχουν διαβάσει βιβλία, ή προσπαθούν να αποδείξουν δογματικές απόψεις. Η άμεση πρακτική ενασχόληση με τον Πνευματισμό είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να αντιληφθεί την πραγματική του έννοια. Και το βασικό στοιχείο είναι η επίγνωση για τις δύο αντίθετες μορφές του.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.dmakrygiannis.gr
www.divinelight.org.gr