Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Η προΰπαρξη των ψυχών είναι ένα θέμα που προηγείται από την μετενσάρκωση και θεωρητικά είναι άσχετο προς αυτή, διότι οι ψυχές μπορεί να προϋπάρχουν, αλλά να ενσαρκώνονται μόνον μία φορά.
Όμως η σημερινή Δογματική, αρνείται όχι μόνο την μετενσάρκωση, αλλά και την προΰπαρξη των ψυχών. Έτσι γίνεται δεκτό ότι με κάθε νέα γέννηση δημιουργείται και μία νέα ψυχή.
Τα δύο αυτά θέματα (η προΰπαρξη των ψυχών και η μετενσάρκωση), υποτίθεται ότι δεν ισχύουν μετά την καταδίκη του Ωριγένη κατά το 553 μ.Χ. (Γι’ αυτήν θα μιλήσουμε στο επόμενο κείμενο). Όμως οι Μεγάλοι Πατέρες τα αποδέχοντο πλήρως, χωρίς όμως να αναφέρονται σ’ αυτά με σαφήνεια, για τους λόγους που εξηγήσαμε.
Σχετικά με την προΰπαρξη των ψυχών, οι σχετικές αναφορές τους δεν είναι άμεσες, αλλά προσδιορίζονται σε δύο συναφείς πτυχές του θέματος, ήτοι:
α) Το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε υποπέσει οι ίδιοι αυτοπροσώπως στο λεγόμενο προπατορικό αμάρτημα (ο,τιδήποτε και να σημαίνει αυτό), και όχι μόνον δύο οντότητες (ο Αδάμ και η Εύα), από τις οποίες η αμαρτία εξαπλώθηκε στον κόσμο και μεταδίδεται κληρονομικά σε όλους τους ανθρώπους. Όπως έχουμε εξηγήσει, ο Αδάμ και η Εύα συμβολίζουν το σύνολο των πνευματικών οντοτήτων Α και Β που δημιουργήθηκαν.
β) Το ότι η εξορία των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο σημαίνει την κάθοδο των οντοτήτων από τον Ουρανό στην Γη, δηλ. την ενσάρκωσή τους στον υλικό κόσμο με τα ανθρώπινα σώματα.
Με τις δύο αυτές πτυχές του θέματος, σε συνδυασμό μεταξύ τους, αποδεικνύεται σαφέστατα ότι οι Μεγάλοι Πατέρες αποδέχοντο την προΰπαρξη των ψυχών. Γι’ αυτό θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε μερικά αποσπάσματα από τα έργα τους, σχετικά με τις δύο παραπάνω πτυχές.
α) Ιουστίνος (Διάλογος 88, 4): «Το γένος των ανθρώπων από του Αδάμ εξέπεσε στον θάνατο και στην πλάνη του όφεως, διότι ο κάθε άνθρωπος από δική του αιτία έγινε πονηρός».
Μ. Βασίλειος (Εις τον ΜΗ΄ ψαλμόν, 3): «Κάθε ανθρώπινη ψυχή υπέκυψε στον πονηρό ζυγό της δουλείας του κοινού εχθρού όλων…».
Απ. Παύλος (Προς Ρωμαίους 3, 23): «πάντες γαρ ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του θεού». (= όλοι αμάρτησαν και υπολείπονται από την δόξα του θεού».
Σημειωτέον ότι στην Δογματική γίνεται αποδεκτό ότι οι νέοι άνθρωποι επιβαρύνονται κληρονομικά με το προπατορικό αμάρτημα. Όμως οι μεγάλοι πατέρες ουδέποτε μιλάνε για κληρονομική μετάδοση του προπατορικού αμαρτήματος.
β) Σχετικά με το δεύτερο θέμα, αναφέρουμε τα εξής χωρία:
Ειρηναίος (απόσπασμα 74): «Πού λοιπόν τοποθετήθηκε ο πρώτος άνθρωπος; Στον Παράδεισο, βέβαια, όπως λέγει η Γραφή… Και από εκεί μετά την παρακοή του εξορίστηκε σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο».
Μελίτων Σάρδεων (Ομιλία εις το Πάθος, 48-50): «Ο δε άνθρωπος … παρέβη την εντολή και παράκουσε τον θεό. Εξεβλήθη λοιπόν σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο σαν σε δεσμωτήριο καταδίκων…».
Μ. Βασίλειος (Θεία Λειτουργία): «… Όταν ο άνθρωπος παρήκουσε εσένα τον αληθινό θεό, τον δημιουργό του, τον εξόρισες με την δίκαιη κρίση σου από τον παράδεισο σ’ αυτόν τον κόσμο…».
Υπάρχουν αρκετά ακόμη εδάφια από τα κείμενα των πατέρων με ανάλογα νοήματα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι είναι καιρός να διορθωθούν αυτά τα σημεία της Δογματικής, ώστε να αποκατασταθεί η γνήσια Χριστιανική διδασκαλία.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.divinelight.org.gr