Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Ο Ωριγένης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το έτος 185 μ.Χ. και πέθανε το 253 μ.Χ. Όλα τα συγγράμματά του ήσαν πολύ σημαντικά και τα μελετούσαν συστηματικά όλοι οι μεταγενέστεροι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας. Έχει ονομαστεί δίκαια ως ο Πατέρας της Θεολογίας, διότι υπήρξε ο πρώτος που συστηματοποίησε την Θεολογική επιστήμη.
Όπως έχουμε αναφέρει, μέσα στα έργα του αποδέχεται και την προΰπαρξη των ψυχών και την μετενσάρκωση, χωρίς όμως να επεκτείνεται στην ανάλυση αυτών των θεμάτων, διότι αποτελούσαν στοιχεία της μυστικής Χριστιανικής διδασκαλίας, τα οποία δεν επιτρεπόταν να μεταδίδονται σε όλους, διότι δεν ήσαν κατανοητά από τους απλούς πιστούς.
Ο Ωριγένης υπήρξε για 50 χρόνια διδάσκαλος στις Κατηχητικές σχολές της Αλεξάνδρειας και της Καισάρειας. Οι Μεγάλοι Πατέρες, όπως είπαμε, μελετούσαν συνεχώς τα έργα του, χωρίς ποτέ να τον κατηγορήσουν για κακοδοξίες ή για αιρετικές διδασκαλίες. Τι συνέβη, λοιπόν, ώστε να θεωρείται σήμερα καταδικασμένος από την Εκκλησία και να απορρίπτονται τα δύο παραπάνω ουσιώδη θέματα της διδασκαλίας του;
Την εποχή εκείνη, εκτός από τους θαυμαστές του Ωριγένη, υπήρχαν και οι αντίπαλοί του, οι λεγόμενοι αντι-ωριγενιστές, οι οποίοι δεν εδέχοντο ούτε την προΰπαρξη των ψυχών ούτε την μετενσάρκωση. Κατά καιρούς μάλιστα ξεσπούσαν και διαμάχες μεταξύ των αντιθέτων μερίδων, χωρίς όμως να λάβουν ποτέ μεγάλες διαστάσεις.
Έτσι φθάσαμε στον 6ον αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός συγκάλεσε την Ε΄ οικουμενική σύνοδο. Ο αποκλειστικός σκοπός της συνόδου αυτής ήταν να καταδικαστούν τα «Τρία Κεφάλαια». Έτσι αποκαλούνται στην Εκκλησιαστική Ιστορία τρεις επίσκοποι, οι οποίοι κατηγορούντο ότι υποστήριζαν τον Νεστόριο και έπρεπε να καταδικαστούν, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Πολιτείας με τους Μονοφυσίτες. Πράγματι, η σύνοδος αυτή συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη το 553 και καταδίκασε τα «Τρία Κεφάλαια».
Την εποχή εκείνη είχαν ξεσπάσει νέες διαμάχες σχετικά με τον Ωριγένη, κυρίως μεταξύ των μοναχών της Παλαιστίνης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στον Ιουστινιανό. Τότε ο αυτοκράτορας έστειλε ένα γράμμα στην σύνοδο, στο οποίο εξέθετε τα λανθασμένα κατά την άποψή του στοιχεία της διδασκαλίας του Ωριγένη, όπως η προΰπαρξη των ψυχών και η μετενσάρκωση, και κατέληγε με την προτροπή να καταδικαστούν αυτά «τα πονηρά και ολέθρια δόγματα», μαζί με «τον δυσσεβή Ωριγένη».
Μέσα στην σύνοδο αρκετοί επίσκοποι ήσαν οπαδοί του Ωριγένη και αντιτάχθηκαν έντονα στο να ληφθεί καταδικαστική απόφαση. Φαίνεται όμως ότι οι αντι-ωριγενιστές ήσαν περισσότεροι και έχοντας την εντολή του αυτοκράτορα, ψήφισαν τους γνωστούς «15 κανόνες κατά της ωριγενιστικής διδασκαλίας». Από τότε, και τα δύο αυτά θέματα πέρασαν στην Δογματική σαν αντίθετα προς την χριστιανική διδασκαλία.
Η απόφαση αυτή πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και άδικη, για πολλούς λόγους, οι σημαντικώτεροι των οποίων είναι οι εξής:
α) Ελήφθη τρεις αιώνες μετά τον θάνατο του Ωριγένη, ενώ σύμφωνα με την εκκλησιαστική δεοντολογία, δεν επιτρεπόταν να καταδικάζονται οι αποθανόντες, διότι δεν είχαν πλέον την δυνατότητα να απολογηθούν.
β) Δεν ελήφθη με πρωτοβουλία της Εκκλησίας, αλλά με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
γ) Τα θέματα αυτά ουδέποτε είχαν απορριφθεί από τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι έζησαν κατά το διάστημα αυτών των τριών αιώνων και είχαν κατακρίνει και καταδικάσει πολλές άλλες αιρέσεις και κακοδοξίες.
δ) Τις απόψεις του Ωριγένη είχαν αναπτύξει παλαιότερα και δύο άλλοι πολυγραφώτατοι συγγραφείς, ο Δίδυμος ο Τυφλός (313-398) και ο Ευάγριος ο Ποντικός (345-399). Αυτοί καταδικάστηκαν μαζί με τον Ωριγένη, ενώ ουδέποτε είχαν κατηγορηθεί για αιρετικές διδασκαλίες, όσο ζούσαν.
Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο Ωριγένης, ώστε να διορθωθεί αυτή η μεγάλη αδικία εις βάρος του.
Βιβλιογραφία:
Η αποκατάσταση του Ωριγένη
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.dmakrygiannis.gr
www.divinelight.org.gr