Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Σε συνέχεια στο προηγούμενο κείμενό μας, θα διερευνήσουμε δύο άλλες έννοιες σχετικές με την οντότητα του ανθρώπου, την οποία συσχετίσαμε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (κομπιούτερ). Ο συσχετισμός αυτός συνεχίζεται και με τις τρείς έννοιες που εξετάζουμε.
Στον υπολογιστή υπάρχει ο σκληρός δίσκος, στον οποίο αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα και διατηρούνται με ασφάλεια. Αντίστοιχα, στο βάθος της κάθε ανθρώπινης οντότητας υπάρχει το υποσυνείδητο, το οποίο είναι ένας χώρος όπου αποθηκεύονται τα πάντα. Δηλαδή, εκεί είναι αποθηκευμένα όλα τα στοιχεία της προηγούμενης ζωής μας και εκεί αποθηκεύονται συνεχώς όλα τα νέα στοιχεία που προκύπτουν στην τρέχουσα ζωή μας. Αυτό λοιπόν είναι η αφανής βάση της ανθρώπινης οντότητος, από την οποία προσδιορίζεται η ψυχοσύνθεσή μας. Άρα, το υποσυνείδητο είναι ο σκληρός δίσκος της ανθρώπινης οντότητος.
Στις νεώτερες θεωρίες της Ψυχολογίας και της Ψυχανάλυσης, το υποσυνείδητο θεωρείται σαν ένας ακαθόριστος χώρος, όπου βρίσκονται συγκεχυμένα όλα τα στοιχεία που έχουν επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την οντότητά μας. Η άποψη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να ιδούμε καθαρά τι περιέχει το υποσυνείδητο. Είναι σαν να βλέπουμε έναν τελειότατο και πολυπλοκώτατο μηχανισμό μέσα από ένα θαμπό τζάμι, οπότε είναι φυσικό να τα βλέπουμε όλα ασαφή και συγκεχυμένα. Όμως το υποσυνείδητο καθεαυτό δεν είναι κάτι συγκεχυμένο, αλλά ένας ακριβέστατος και τελειότατος μηχανισμός, όπου καταγράφονται τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια.
Το υποσυνείδητο είναι ένα τμήμα της ψυχής, δηλ. υπάγεται στην οργάνωση των ψυχικών λειτουργιών. Δεν είναι δυνατόν το υποσυνείδητο να ανήκει στους μηχανισμούς του σώματος (του εγκεφάλου), διότι όπως είπαμε, κάθε τι το υλικό δεν διαθέτει ούτε νόηση, ούτε βούληση, ούτε αίσθηση.
Όταν ο χειριστής του υπολογιστή θέλει να κάνει οποιαδήποτε εργασία, ανασύρει από τον σκληρό δίσκο τα στοιχεία που χρειάζεται και τα εμφανίζει στην οθόνη, όπου τα επεξεργάζεται κατά τον τρόπο που επιθυμεί, και αποθηκεύει πάλι τα νέα δεδομένα. Η επεξεργασία δεν μπορεί να γίνει άμεσα στον σκληρό δίσκο, διότι εκεί όλα τα στοιχεία είναι αποθηκευμένα και παγιοποιημένα με κωδική μορφή. Χρειάζεται λοιπόν να αποκωδικοποιηθούν και να εμφανισθούν στην οθόνη, για να γίνει η περαιτέρω χρησιμοποίησή τους όπου χρειάζεται.
Κατά παρόμοιο τρόπο στον άνθρωπο, ο χειριστής της λειτουργίας του (δηλ. το πνεύμα), ανασύρει διάφορα στοιχεία από τον σκληρό δίσκο (δηλ. το υποσυνείδητο) και τα εμφανίζει στην οθόνη του, η οποία είναι ο νους. Συνεπώς, ο νους είναι η οθόνη του μηχανισμού της ανθρώπινης οντότητος.
Η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται ως μνήμη. Δηλαδή, η μνήμη είναι η ενέργεια του πνεύματος να επαναφέρει από το υποσυνείδητο διάφορα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα εκεί, όπως παραστάσεις, εντυπώσεις, εικόνες, γνώσεις, αισθήματα κ.λπ. Έτσι λέγεται ότι η μνήμη τροφοδοτείται από το υποσυνείδητο.
Συμβαίνει όμως μερικές φορές, τα στοιχεία που αντλούνται να είναι πολύ δυσάρεστα ή υπερβολικά ως προς την αντοχή του πνεύματος, οπότε προκαλούνται νοσηρές καταστάσεις. Όταν π.χ. ένας άνθρωπος σκέπτεται έντονα και συνεχώς κάποια πράγματα που έζησε στο παρελθόν, αυτά του προκαλούν νοσταλγία, αθυμία, μελαγχολία, στενοχώρια, και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται σήμερα σαν «ψυχικές ασθένειες», ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται στην υπερβολικά έντονη λειτουργία της μνήμης.
Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, δηλ. η λανθασμένη συμπεριφορά ενός ανθρώπου να οφείλεται σε εγκεφαλική βλάβη. Επομένως οι «ψυχικές» ασθένειες οφείλονται είτε στο πνεύμα και τις λειτουργίες της μνήμης, είτε στον μηχανισμό του εγκεφάλου.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.divinelight.org.gr