Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Τι είναι η ψυχή; Και ποιος είναι ο ρόλος της μέσα στο σώμα;
Η ψυχή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της οντότητός μας. Και όμως, συχνά παραγνωρίζεται και αγνοείται, διότι δεν είναι άμεσα κατανοητή η ύπαρξή της.
Μερικοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται η ψυχή, εφόσον το σώμα, ως βιολογικός μηχανισμός λειτουργεί με βάση τους φυσικούς και βιοχημικούς νόμους. Εδώ ακριβώς έγκειται το κρίσιμο σημείο της αντικειμενικής θεώρησης του προβλήματος. Διότι ένας μηχανισμός, εκτός από την τέλεια λειτουργία του (δηλ. να μην παρουσιάζει καμία βλάβη) χρειάζεται και δύο άλλα στοιχεία: Πρώτον την ηλεκτρική ενέργεια για να μπορεί να κινείται, και δεύτερον την ύπαρξη ενός χειριστού, ο οποίος να κατευθύνει την λειτουργία του.
Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν υπολογιστή (κομπιούτερ), ο οποίος λειτουργεί τέλεια, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η λειτουργία του όμως εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια με την οποία τροφοδοτείται. Εάν διακοπεί το ρεύμα, τότε η λειτουργία του σταματάει εντελώς, σαν να απονεκρώνεται, αν και ο μηχανισμός του δεν έχει κανένα λειτουργικό πρόβλημα. Άρα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι το πρωταρχικό στοιχείο της λειτουργίας του.
Το δεύτερο στοιχείο για να αποδίδει έργο ο υπολογιστής, είναι ο χειριστής του. Εάν δεν κάνει αυτός τους κατάλληλους χειρισμούς, ο μηχανισμός παραμένει ανενεργός και ακίνητος. Δεν μπορεί, δηλαδή, να λειτουργεί από μόνος του, εκτός εάν είναι προγραμματισμένος για τέτοια ενέργεια.
Ο χειριστής είναι εκείνος που με την χρήση των πλήκτρων και των άλλων εξαρτημάτων, δίνει την κατεύθυνση στην λειτουργία του υπολογιστή, ώστε να αποδώσει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν εξαρτάται ούτε από τον μηχανισμό καθεαυτόν, ούτε από την ηλεκτρική ενέργεια. Ο μηχανισμός δεν έχει σκέψη ούτε λογική, αλλά λειτουργεί εντελώς μηχανικά. Η δε ηλεκτρική ενέργεια δίνει την ισχύ της λειτουργίας, αλλά δεν συμμετέχει στην λειτουργία καθεαυτή, για την οποία υπεύθυνος είναι μόνον ο χειριστής.
Στην περίπτωση της ανθρώπινης οντότητος, ο μηχανισμός είναι το σώμα, η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ψυχή, και ο χειριστής είναι το πνεύμα. Ο στοχασμός του αναγνώστη επάνω σ’ αυτή τη διάκριση, δηλαδή την σύγκριση της ανθρώπινης οντότητος με την λειτουργία ενός υπολογιστή, θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλλίτερα τις έννοιες.
Γενάται τώρα το ερώτημα, εάν η ψυχή και το πνεύμα έχουν υλική φύση ή όχι. Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε πολύ τους αρχαίους φιλοσόφους, από τους οποίους άλλοι πίστευαν ότι η ψυχή έχει υλική φύση, έστω και με την μορφή πυρός, και άλλοι ότι η φύση της είναι πνευματική, όπως και η φύση των θεών.
Ο Αριστοτέλης έχει κάνει μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Δηλαδή, διαπίστωσε ότι κανένα υλικό σώμα δεν μπορεί να κινηθεί από μόνο του, παρά μόνον όταν δέχεται ώθηση από κάποιο άλλο σώμα. Αυτό έχει διαπιστωθεί και από την νεώτερη Φυσική, τόσο για τα φυσικά σώματα όσο και στο επίπεδο του Σύμπαντος αλλά και του ατομικού μικροκόσμου. Τα ουράνια σώματα κινούνται από τις έλξεις που δέχονται από τα άλλα σώματα, ενώ τα σωματίδια, όπως τα ηλεκτρόνια, κινούνται από τις έλξεις του πυρήνος κ.λπ. Στον φυσικό κόσμο η αρχή αυτή είναι αυτονόητη.
Συνεπώς, εάν η ψυχή είχε υλική φύση, δεν θα μπορούσε να κινεί το σώμα, διότι θα έπρεπε και η ίδια να κινείται ωθούμενη από κάτι άλλο. Όμως η κίνησή της είναι αυτοδύναμη, δηλ. ο άνθρωπος κινείται όταν θέλει και αποφασίζει ο ίδιος, χωρίς να δέχεται ώθηση από άλλον εξωτερικό παράγοντα. Συνεπώς η φύση της ψυχής αποκλείεται παντελώς να είναι υλική. Επίσης και όλα τα όντα που μπορούν να κινούνται από μόνα τους, τα λεγόμενα έμβια όντα, σημαίνει ότι έχουν μια ιδιαίτερη ψυχή, ανάλογη προς την φύση τους.
Επίσης και το πνεύμα δεν μπορεί να έχει υλική φύση, διότι διαθέτει σκέψη, βούληση και λογική. Όπως ο μηχανισμός του υπολογιστή δεν έχει καθόλου αυτά τα στοιχεία, έτσι και το σώμα, ως βιολογικός μηχανισμός, δεν έχει καθόλου σκέψη, βούληση και λογική. Όλα αυτά ανήκουν στον χειριστή, δηλ. στο πνεύμα.
Το θέμα αυτό είναι μεγάλο και θα επανέλθουμε.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος