Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Η εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη λέγεται “ενσάρκωση“, που σημαίνει την απόκτηση σάρκας (σώματος), ή μάλλον την εγκατάσταση της ψυχοπνευματικής οντότητος μέσα σε έναν υλικό μηχανισμό, ο οποίος είναι το σώμα. Επαναλαμβάνουμε δε, ότι ένας υλικός μηχανισμός, όσο τέλειος και να είναι, δεν μπορεί να κινηθεί από μόνος του ούτε κατά το ελάχιστο, εάν δεν διαθέτει την απαραίτητη κινητική ενέργεια αφενός, και αφετέρου τον κατευθυντήριο παράγοντα για την κίνησή του. Όλα αυτά ανήκουν στις ενέργειες της ψυχής και του πνεύματος, χωρίς τα οποία το σώμα παραμένει εντελώς ακίνητο (απονεκρωμένο).
Οι οντότητες Α και Β, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την διάσπαση των αρχικών ενιαίων ψυχών, δεν έχουν ακριβώς τα ίδια οντολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία φυσικά δεν είμαστε σε θέση να τα γνωρίζουμε. Γι’ αυτό αποκαλούμε συμβατικά τις οντότητες Α “κόκκινες” και τις οντότητες Β “πράσινες“. Πάντως δεν έχουν την ιδιότητα του φύλου, διότι από αυτές δεν γεννώνται νέες οντότητες. Επίσης δεν γίνεται δημιουργία νέων ψυχών, οι οποίες παραμένουν οι ίδιες από την αρχή της Δημιουργίας.
Η ενσάρκωση, όπως είπαμε, έλαβε χώρα προκειμένου να εκπαιδευτούν ταχύτερα οι δημιουργηθείσες οντότητες Α και Β. Και εφόσον αυτές ήσαν διαφορετικές από οντολογικής πλευράς, έπρεπε να έχουν και ανόμοια σώματα. Έτσι οι οντότητες Α (οι κόκκινες) ενσαρκώθηκαν και ενσαρκώνονται σε ανδρικά σώματα, ενώ οι οντότητες Β (οι πράσινες) σε γυναικεία σώματα.
Συνεπώς η ενσάρκωση δεν έγινε για τιμωρία των οντοτήτων που υπέπεσαν στο λεγόμενο προπατορικό αμάρτημα, αλλά για την ταχύτερη εκπαίδευσή τους με την ενεργοποίηση του πνεύματος. Όμως οι περισσότερες παρασύρονται από τις δελεαστικές έλξεις της υλικής ζωής, και όχι μόνον δεν εκπαιδεύονται όπως θα έπρεπε, αλλά υποπίπτουν και σε νέα σφάλματα, με τα οποία επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο.
Επειδή λοιπόν κατά την διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου δεν επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός της εκπαιδεύσεώς του, παρίσταται ανάγκη να επαναλαμβάνεται η ενσάρκωσή του μέχρις ότου απαλλαγεί εντελώς τόσο από το αρχικό προπατορικό αμάρτημα, όσο και από όλα τα αμαρτήματα που διέπραξε είτε στην παρούσα διαβίωσή του είτε στις προηγούμενες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται “μετενσάρκωση“.
Όπως έχουμε τονίσει, η ενσάρκωση και η μετενσάρκωση των ανθρώπινων ψυχών γίνεται μόνον σε ανθρώπινα σώματα. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει αλλαγή φύλου. Υπάρχει όμως και η θεωρία, ότι οι ανθρώπινες ψυχές μπορούν να ενσαρκώνονται και σε σώματα ζώων, ή ακόμη και φυτών. Η θεωρία αυτή λέγεται “μετεμψύχωση“.
Η μετεμψύχωση δεν μπορεί να ισχύει, διότι κάθε ψυχή έχει ιδιότητες ανάλογες προς το είδος της και δεν μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας έναν υλικό μηχανισμό (σώμα) διαφορετικό από τις ατομικές της ιδιότητες. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με όλα τα όντα, διότι το καθένα εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια του είδους του.
Με την ενσάρκωση συνδέεται και η έννοια του κάρμα. Το κάρμα είναι μια σανσκριτική λέξη, η οποία στα ελληνικά σημαίνει το “ριζικό” του ανθρώπου. Δηλαδή, ο άνθρωπος ενσαρκώνεται έχοντας ένα υπόβαθρο της οντότητός του, επάνω στο οποίο εξελίσσεται η γήινη ζωή του.
Το κάρμα εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: Πρώτον, τις αντικειμενικές ανάγκες της οντότητος για την εξέλιξη και την τελειοποίησή της σε όλα τα επίπεδα. Και δεύτερον, από τις πράξεις και τις ενέργειες της οντότητος στις προηγούμενες διαβιώσεις της.
Έτσι το κάρμα προσδιορίζεται πριν από την ενσάρκωση της οντότητος στην Γη και είναι απαραίτητο για την εξιλέωσή της. Δηλαδή, ο άνθρωπος πρέπει να υποστεί τις οποιεσδήποτε δυσχέρειες ή δοκιμασίες στη ζωή του, προκειμένου να απαλλαγεί από τα αντίστοιχα βάρη της συνείδησής του. Μια συνηθισμένη περίπτωση είναι, ότι ο άνθρωπος οφείλει να υποστεί στον εαυτό του τα κακά που ο ίδιος είχε διαπράξει σε άλλους, δηλ. το κακό που έκανε επιστρέφει στον εαυτό του, έστω και σε μια μεταγενέστερη διαβίωσή του. Βεβαίως τότε δεν θυμάται τι έκανε, αλλά τα στίγματα των πράξεών του παραμένουν στη συνείδηση και πρέπει να εξαλειφθούν.
Υπάρχει και το θετικό κάρμα. Όταν ένας άνθρωπος υπήρξε καλός και ευγενικός με τους άλλους ανθρώπους, βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη, τότε απολαμβάνει στην παρούσα διαβίωσή του την καλοσύνη που επέδειξε στους άλλους και έτσι υποβοηθείται στην εξέλιξή του.
Με το κάρμα είναι συναφής και η έννοια του πεπρωμένου, την οποία θα εξετάσουμε στο επόμενο κείμενο.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.divinelight.org.gr