Μεταφυσικές Αναζητήσεις
Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

Σε προηγούμενα κείμενά μας έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα του Πνευματισμού, ο οποίος δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, αλλά υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων, και μάλιστα από την εποχή που οι πρωτόγονοι άνθρωποι αντελήφθησαν την ύπαρξη του Αόρατου κόσμου και προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τις πνευματικές οντότητες. Αφετηρία αυτών των προσπαθειών υπήρξε η εμφάνιση φασμάτων (φαντασμάτων) τα οποία τους προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση και μάλιστα όταν είχαν τις μορφές των δικών τους ανθρώπων, που είχαν πεθάνει πρόσφατα.
Τότε άρχισαν να αναδεικνύονται τα άτομα που είχαν εντονότερη την ικανότητα να επικοινωνούν με τις πνευματικές οντότητες. Αυτοί ήσαν οι πρωτόγονοι μάγοι, δηλ. τα πρώτα διάμεσα. Οι ενέργειές τους δεν ήσαν πάντοτε σωστές, διότι είχαν πλήρη άγνοια των δύο μορφών του Πνευματισμού (βλ. κείμενο αρ. 15), πάντως όμως προωθούσαν και εδραίωναν στα άτομα της φυλής τους την πίστη για την αθανασία της ψυχής και την ύπαρξη των Αοράτων όντων ή θεών, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους ανθρώπους. (Η θεοποίηση των φυσικών δυνάμεων υπάγεται σε άλλο κεφάλαιο, άσχετο με τον Πνευματισμό).
Έτσι εξελίχθηκαν τα διάμεσα δια μέσου των αιώνων, έχοντας την ίδια βασική γραμμή, ήτοι την επικοινωνία με τον Αόρατο κόσμο, αλλά με τον σαφέστερο διαχωρισμό των δύο οδών επικοινωνίας, ήτοι με τα Αγαθά πνεύματα αφενός και με τα Πονηρά πνεύματα αφετέρου. Εδώ θα ασχοληθούμε μόνον με την γενική έννοια της διαμεσότητος.
Ο κάθε άνθρωπος σκέπτεται με το πνεύμα του και εκφράζεται με τον προφορικό ή με τον γραπτό λόγο. Όλα αυτά διενεργούνται με την λειτουργία της δικής του προσωπικότητος. Όταν όμως ο άνθρωπος αυτός έρχεται σε επαφή με μια πνευματική οντότητα, τότε οι ενέργειές του αυτές οφείλονται και στην επίδραση αυτής της πνευματικής οντότητος. Δηλαδή, η πνευματική οντότητα επενεργεί σε κάποιον βαθμό επάνω στις λειτουργίες του διαμέσου, οπότε το διάμεσον δεν ενεργεί αποκλειστικά με την δική του προσωπικότητα, αλλά εν μέρει και υπό την επίδραση της οντότητος με την οποία έχει έλθει σε επαφή.
Στις απλές μορφές διαμεσότητος, η επενέργεια της πνευματικής οντότητος γίνεται σε μικρό βαθμό. Στην περίπτωση αυτή ανήκει και η έμπνευση για την λύση ενός προβλήματος. Δηλαδή, η έμπνευση είναι μια ιδέα που διοχετεύεται στον άνθρωπο από μια πνευματική οντότητα. Στις ανώτερες μορφές διαμεσότητος γίνεται ολοκληρωτική κατάληψη του διάμεσου από την πνευματική οντότητα, η οποία τότε ενεργεί με τα σωματικά όργανα του ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται εξ ολοκλήρου υποχείριός της.
Για να γίνει πιο κατανοητός ο μηχανισμός της επικοινωνίας θα εξετάσουμε ιδιαίτερα το φαινόμενο της διαμεσικής ομιλίας. Στην περίπτωση αυτή το διάμεσο παρομοιάζεται με την συσκευή ενός ραδιοφώνου. Η πνευματική οντότητα που ομιλεί, αντιστοιχεί προς τον εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού. Η δε εκπομπή δεν γίνεται δια του λόγου, αλλά με ένα διαμορφωμένο ηλεκτρομαγνητικό κύμα, το οποίο συλλαμβάνεται από την κεραία του ραδιοφώνου και δια μέσου του μηχανισμού του εξέρχεται ως λόγος.
Αντίστοιχα, η ενέργεια της πνευματικής οντότητος εκπέμπεται με μορφή ακτινοβολίας, η οποία συλλαμβάνεται από την «κεραία» του διαμέσου, ήτοι το υποσυνείδητο. Κατόπιν «μεταφράζεται» μέσα από το πνεύμα και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, οπότε εκδηλώνεται τελικά ως ομιλία ή ως γραπτό κείμενο από το διάμεσον.
Σε προηγούμενο κείμενό μας (αρ. 15) συσχετίσαμε το φαινόμενο της προφητείας με τον Πνευματισμό. Έτσι εξηγείται κυριολεκτικά η εξής φράση του προφήτου Δαυίδ: «η γλώσσα μου κάλαμος γραμματέως οξυγράφου» (Ψαλμ. 44, 1). Δηλαδή, όπως ο γραφέας χρησιμοποιεί τον κάλαμον για να γράφει, έτσι και η πνευματική οντότητα χρησιμοποιεί την γλώσσα του προφήτου για να ομιλεί. Όπως, λοιπόν, δεν γράφει ο κάλαμος, αλλά ο γραφέας, έτσι και στην περίπτωση του προφήτου, δεν ομιλεί ο άνθρωπος αλλά η πνευματική οντότητα χρησιμοποιώντας την γλώσσα του προφήτου.
Από τα προηγούμενα συμπεραίνουμε ότι η εκδήλωση της διαμεσότητος απαιτεί κυρίως δύο πράγματα: Πρώτον να υπάρχει συντονισμός μεταξύ του πομπού και του δέκτου (δηλ. της πνευματικής οντότητος και του διαμέσου) και δεύτερον να μπορεί να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός του διαμέσου, από τη σύλληψη της πνευματικής ακτινοβολίας στο υποσυνείδητο μέχρι την τελική εκδήλωσή της δια του λόγου.
Η πνευματική μόρφωση και η ηλικία του ατόμου αλλά και η ηθική του κατάσταση δεν έχουν σχέση με το χάρισμα της διαμεσότητος. Γι’ αυτό υπάρχουν διάμεσα που ως άνθρωποι είναι αγαθοί ή κακοί, μορφωμένοι ή αγράμματοι, κ.λπ. Όλοι αυτοί υπόκεινται στον έλεγχο της Θεότητος, δηλ. δοκιμάζονται κατά ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσουν το χάρισμα που τους δόθηκε. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμπορεύονται τις ικανότητές τους, διότι τότε θα υποστούν βαρύτατες τιμωρίες, ενώ δεν αποκλείεται η περίπτωση να έρχονται σε επαφή με Πονηρά πνεύματα και να εξαπατούν τους πελάτες τους.
Το θέμα της διαμεσότητος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον Πνευματισμό και εδώ δώσαμε τις κυριότερες βάσεις του.
Βιβλιογραφία:
Ο Πνευματισμός και ο Σύγχρονος Άνθρωπος
www.dmakrygiannis.gr
www.divinelight.org.gr