Μεταφυσικές Αναζητήσεις

      Στα κείμενα αυτά, ο συγγραφέας Δημήτριος Η. Μακρυγιάννης καταθέτει τις επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις του για τα φυσικά ή μεταφυσικά ερωτήματα και προβλήματα, που αναδύονται σε κάθε σημαντική πρόοδο των επιστημών.

01

Κα­τ’ αρ­χάς πρέ­πει να ε­ξη­γή­σου­με τι εί­ναι η Με­τα­φυ­σι­κή. Εί­ναι η άλ­λη πλευ­ρά της φυ­σι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας.

02

Ό­λοι εί­μα­στε άν­θρω­ποι, αλ­λά πο­λύ λί­γοι έ­χουν α­να­ρω­τη­θεί τί εί­ναι ο άν­θρω­πος. Ε­κλαμ­βά­νου­με την ύ­παρ­ξή μας…

03

Τι εί­ναι η ψυ­χή; Και ποι­ος εί­ναι ο ρόλος της μέ­σα στο σώ­μα; Η ψυ­χή εί­ναι το πιο ση­μαν­τι­κό στοι­χεί­ο της ον­τό­τη­τός μας…

04

Σε συ­νέ­χεια στο προ­η­γού­με­νο κεί­με­νό μας, θα δι­ε­ρευ­νή­σου­με δύ­ο άλ­λες έν­νοι­ες σχε­τι­κές με την ον­τό­τη­τα του αν­θρώ­που…

05

Ό­πως εί­ναι γνω­στό, ο άν­θρω­πος δι­α­φέ­ρει α­πό ό­λα τα άλ­λα όν­τα της φύ­σε­ως. Γι’ αυ­τό η εμ­φά­νι­σή του στη Γη…

06

Τι εί­ναι η ψυ­χή; Και ποι­ος εί­ναι ο ρόλος της μέ­σα στο σώ­μα; Η ψυ­χή εί­ναι το πιο ση­μαν­τι­κό στοι­χεί­ο της ον­τό­τη­τός μας…

07

Σχε­τι­κά με το αν υ­πάρ­χει ή ό­χι πε­πρω­μέ­νο, έ­χουν γί­νει και γί­νον­ται ά­πει­ρες φι­λο­σο­φι­κές και θε­ο­λο­γι­κές συ­ζη­τή­σεις…

08

Εί­ναι ευ­ρέ­ως δι­α­δε­δο­μέ­νη η ά­πο­ψη, ό­τι ο Χρι­στι­α­νι­σμός δεν α­πο­δέ­χε­ται την με­τεν­σάρ­κω­ση…

09

 Η προ­ΰ­παρ­ξη των ψυ­χών εί­ναι έ­να θέ­μα που προ­η­γεί­ται α­πό την με­τεν­σάρ­κω­ση και θε­ω­ρη­τι­κά εί­ναι ά­σχε­το προς αυ­τή…

10

Ο Ω­ρι­γέ­νης γεν­νή­θη­κε στην Α­λε­ξάν­δρεια το έ­τος 185 μ.Χ. και πέ­θα­νε το 253 μ.Χ. Ό­λα τα συγ­γράμ­μα­τά του ή­σαν πο­λύ ση­μαν­τι­κά.

11

 Ό­λες οι α­πό­ψεις που έ­χου­με δι­α­τυ­πώ­σει μέ­χρι τώ­ρα στα κεί­με­να αυ­τής της σει­ράς, δεν α­πο­τε­λούν δι­κά μας συμ­πε­ρά­σμα­τα…

12

Σε προ­η­γού­με­νο κεί­με­νό μας α­να­φέ­ρα­με ό­τι κά­θε ον που μπο­ρεί να κι­νεί­ται αυ­το­τε­λώς χω­ρίς την ε­πί­δρα­ση…

13

Στο προ­η­γού­με­νο κεί­με­νό μας (αρ.12) α­σχο­λη­θή­κα­με με την ά­πο­ψη του συγ­γρα­φέ­α ε­νός βι­βλί­ου για τον Πνευ­μα­τι­σμό…

14

Στα δύ­ο προ­η­γού­με­να κεί­με­να μας (αρ.12 & 13) α­να­φερ­θή­κα­με στις ψυ­χές των φυ­τών και των ζώ­ων, με α­φορ­μή έ­να έρ­γο…

15

 Στο έρ­γο που α­να­φέ­ρα­με στα τρί­α προ­η­γού­με­να κεί­με­νά μας (αρ. 12-14), ό­πως και σε άλ­λα βι­βλί­α, δι­α­τυ­πώ­νον­ται…

16

Ό­πως έ­χο­με ε­ξη­γή­σει, κα­τά την με­τεν­σάρ­κω­ση, η ψυ­χο­πνευ­μα­τι­κή ον­τό­τη­τα κα­τέρ­χε­ται και «εγ­κλω­βί­ζε­ται» μέ­σα…

17

Σχε­τι­κά με την τε­λι­κή κρί­ση των ψυ­χών, η ση­με­ρι­νή Δογ­μα­τι­κή δέ­χε­ται τα ε­ξής: Οι άν­θρω­ποι ζουν μό­νον μί­α φο­ρά…

18

Η λέ­ξη «πνεύ­μα» έ­χει δύ­ο κύ­ρι­ες με­τα­φυ­σι­κές ση­μα­σί­ες: Πρώ­τον, ση­μαί­νει το στοι­χεί­ο του αν­θρώ­που…

19

Έ­νας α­πό τους ση­μαν­τι­κό­τε­ρους κλά­δους της Με­τα­φυ­σι­κής εί­ναι τα πνευ­μα­τι­στι­κά φαι­νό­με­να…

20

Ο νε­ώ­τε­ρος Πνευ­μα­τι­σμός α­να­πτύ­χθη­κε και ε­ξε­λί­χθη­κε α­πό τα μέ­σα του 19ου αι­ώ­να και με­τέ­πει­τα…

21

Οι εμ­φα­νί­σεις φα­σμά­των ή φαν­τα­σμά­των εί­ναι το γνω­στό­τε­ρο α­πό τα πνευ­μα­τι­στι­κά φαι­νό­με­να, αλ­λά και το πιο πα­ρε­ξη­γη­μέ­νο..

22

 Α­πό την έ­ναρ­ξη των πει­ρα­μα­τι­σμών ε­πά­νω στα πνευ­μα­τι­στι­κά φαι­νό­με­να, έ­γι­νε αν­τι­λη­πτό ό­τι για να εκ­δη­λω­θούν…

23

Τό­τε άρ­χι­σαν να α­να­δει­κνύ­ον­ται τα ά­το­μα που εί­χαν εν­το­νό­τε­ρη την ι­κα­νό­τη­τα να ε­πι­κοι­νω­νούν με τις πνευ­μα­τι­κές ον­τό­τη­τες. Αυ­τοί ή­σαν οι πρω­τό­γο­νοι μά­γοι, δηλ. τα πρώ­τα δι­ά­με­σα.

24

Η τη­λε­πά­θεια εί­ναι έ­να α­πό τα γνω­στά πνευ­μα­τι­στι­κά φαι­νό­με­να… Ε­τυ­μο­λο­γι­κά προ­έρ­χε­ται α­πό το ε­πίρ­ρη­μα «τη­λε» (=μα­κράν) και την λέ­ξη «πά­θος». Ε­πο­μέ­νως ση­μαί­νει την με­τα­βί­βα­ση κά­ποι­ου πά­θους α­πό μα­κρι­νή α­πό­στα­ση…

25

Στα προ­η­γού­με­να κεί­με­νά μας έ­χει γί­νει σα­φής ο δι­α­χω­ρι­σμός των δύ­ο κό­σμων. Ο Ου­ρά­νιος ή Πνευ­μα­τι­κός κό­σμος, και ο Γή­ι­νος ή Υ­λι­κός κό­σμος, συν­δέ­ον­ται με­τα­ξύ τους…

26

Με­τά τον θά­να­το … η ον­τό­τη­τα α­κο­λου­θεί την α­νερ­χό­με­νη λω­ρί­δα της Λε­ω­φό­ρου των ψυ­χών, δι­έρ­χε­ται το Φράγ­μα της Υ­περ­μνή­μης και κα­τα­λή­γει στο Κέν­τρο Δι­ερ­χο­μέ­νων…

27

  Η βασκανία είναι το λεγόμενο «κακό μάτι». Λέγεται έτσι επειδή ο λαός έχει παρατηρήσει ότι οφείλεται σε ακτινοβολίες εκπεμπόμενες από τους οφθαλμούς…

… Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον φυσικό θάνατο. Δηλαδή ο άνθρωπος «πεθαίνει» στη φυσική ζωή και «ανασταίνεται» στην πνευματική ζωή του ουράνιου κόσμου…

29

Στο προηγούμενο κείμενο διευκρινίσαμε, ότι ο θάνατος είναι μόνον ένα «ξύπνημα» σε μια άλλη κατάσταση, στην κατάσταση της πνευματικής ζωής. Τι γίνεται όμως με τα συναισθήματα, τις γνώσεις και γενικά τις αντιλήψεις που είχε ο άνθρωπος στη γήινη ζωή του;

30

Μια από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις που έχουν κάνει οι Ουράνιοι Διδάσκαλοι, είναι ότι υπάρχει μέσα στο Άπειρο ένα Αόρατο Βιβλίο, στο οποίο καταγράφονται όλες οι κινήσεις του δημιουργικού Σύμπαντος. …